Intervju med konsertmästare Sara Trobäck
18 maj 2021. (© 2020 GSV)

Spela videoklipp

Bästa Vänner,

I vår serie med intervjuer som ersätter de ordinarie vänträffarna under pandemin har turen nu kommit till en av våra formidabla förste konsertmästare, Sara Trobäck! Sara kom till GSO i rollen som andre konsertmästare redan 2002 och avancerade ett par år senare till den nuvarande posten. ”Att provspela för den egna orkestern är nog det svåraste man kan utsätta sig för” berättar hon i intervjun med Peter Schéle. Inslaget filmades den 18 maj.

Peter Schéle, Ordförande GSV

Meddelande från styrelsen
22 mars, 2021 (© 2020 GSV)

Efter lång tystnad på filmade meddelanden från styrelsen i Vänföreningen kommer här en beskrivning om vad som hänt och vad som förväntas ske under våren 2021. Som ni säkert inser är det i dessa tider svårt att hålla en logisk tidsplan. Nu senast drabbades åter Konserthuset av en smitta som gjorde att verksamheten i april förmodligen helt läggs ner och möjligen sätta igång igen i maj i streamad form. Vi är vid det här laget luttrade och får ta skeden i vacker hand. Håll till godo med denna utläggning som spelades in den 22 mars 2021.

Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner

Samtal med Marco Feklistoff
22 mars, 2021 (© 2020 GSV)

Spela videoklipp

Den 22 mars 2021 spelade vi även in en intervju med planeringschefen i Konserthuset, Marco Feklistoff. Precis som intervjun var klar drabbades Konserthuset åter av en begränsad men tydlig covidsmitta, varför planer t o m april 2021 fick skrinläggas. Detta betydde att avslutningen på denna intervju blev aningen rumphuggen eftersom den slutade med beskrivningen av program möjligheter som plötsligt blev omöjliga att genomföra. Håll till godo!

Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner

Intervju med basisten Jan Alm
19 oktober, 2020 (© 2020 GSV)

I september gjorde vi något helt nytt för att i någon mån ersätta de uteblivna Vänträffarna i Viktor Rydbergssalen: Vi lade ut vår första intervju på vår hemsida (kan ses t.h.). Det var en intervju jag gjorde på engelska med GSO:s förste gästdirigent Christoph Eschenbach. Mottagandet har varit mycket vänligt och vår gäst kom med flera intressanta uppgifter om sin väg till de stora orkestrarna.

Jag är medveten om att flera av våra medlemmar inte har tillgång till dator hemma och jag skall därför i nästa Vänbrev, nu i slutet av oktober, nämna något litet om vad vi pratade om.

Nu är det frågan om en favorit i repris, nämligen en intervju med basisten Jan Alm, som många gånger underhållit oss med spännande musikaliska genomgångar inför olika konsertprogram. Nu förde vi ett samtal om litet av varje och jag hoppas det kan vara av intresse, utan att vara mer än någon liten underhållning.

I december kommer Nina Stemme till Symfonikerna och då får vi också en intervju!

Den stora nyheten nu är att GSO den 12 november börjar spela för en publik på 50 personer. Hur man får del av dessa biljetter utan tillgång till dator informerar biljettkassan på 031-726 5310 från kl. 12 till 18, vardagar.

Biljetter släpps för bokning den 7/11. För er med abonnemang har man fördelen att kunna boka dagen före. Se aktuell information på GSO hemsida.

Vänligen
Peter Schéle, ordförande

Samtal med Christoph Eschenbach
24 september, 2020 (© 2020 GSV)

Spela videoklipp

Bästa Symfoniker-Vänner, ett tydligt resultat av de konstiga tider vi lever i sedan över ett halvår tillbaka är att Vännernas styrelse i augusti tog beslutet att skapa, om det är ordet, digitala vänträffar via vår hemsida.

Vi är fullt medvetna om att inte alla våra medlemmar har tillgång till detta medium, men många har det och vi kastade oss ut i första försöket. Jag frågade Symfonikernas förste gästdirigent, Christoph Eschenbach, om han ville ställa upp i ett första samtal, vilket han snabbt tackade ja till. Efter repetitionen den 24 september kom han vänligen till Viktor Rydbergssalen, där jag väntade i vad som såg ut som scenen för en enorm filminspelning! Jag hade trott att en liten blyg handkamera och en glödlampa skulle möta mig men här var ett virrvarr av sladdar och lampor och kameror i alla riktningar! Maestro och jag kravlade oss in bland utrustningen och så filmades vårt lilla samtal, som blev cirka en halvtimme långt. Det är inte i egentlig mening redigerat utan det vi sade finns med.

När jag skriver detta har jag inte ens sett resultatet. Jag bestämde mig för att inte översätta replikerna men tänkte att jag sammanfattar resultatet i nästa Vänbrev, särskilt för dem som inte känner sig hemma i den digitala miljön. Meningen är sedan att jag skall göra ytterligare två inspelningar i höst och sedan hoppas vi verkligen att vi kan återgå till det normala och ses i Konserthuset. Håll till godo!

Peter Schéle, ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner