GS vänner på historisk utflykt till mytomspunna Vinga

Vinga som vi alla känner till ligger som en trygg utpost vid inloppet till Göteborg. Många sjömän och passagerare har sett fyren som en sista hälsning eller som ett välkommet hem till Sverige. Den nuvarande fyren invigdes år 1890 med Carl Gunnar Taube som fyrmästare. Utan sin kände son Evert hade Carl Gunnar bara varit en av elva män som verkat som fyrmästare på Vinga under åren 1841–1974.

Vi vet att ön har varit bebodd redan för 4000 år sedan. Många män och kvinnor har haft som livsuppgift att rädda sjömän och fartyg i nöd. Kustens lotsar har navigerat i alla väder. Fyrfolket har sett till att fyren har varit tänd, signalerat isläge, flytande minor och annan fara. Mistluren har sänt ut sitt hesa varningsrop vid tjocka. Barn har fötts och levt, några har delat med sig av sin historia och har satt sina spår i vårt kulturarv.

Under resan ut till Vinga, det tar ca 1,15 från Stenpiren, så kommer vi att berätta om Vingas historia. Vi kommer att ligga vid bryggan på Vinga i tre timmar, detta ger tid för att följa med Vinga Vänners guider på en tur. Vi pratar om Lotsbyn, Fyrfolkets by och Fyrmästarbostaden, Stannar vid Taubemuseet, besöker båken och naturligtvis fyren.

Tio personer får vistas i fyren samtidigt, det är 115 steg upp till toppen där man har en 360 graders utsikt. Vägen upp till fyren underhålls och är framkombar även med rullator eller krycka. Man kan välja att gå runt på egen hand och egen takt eller sitta kvar i hamnen vid kiosken, ta sig ett bad ifrån stege eller promenera ner till Gattulven där Vingas barn alltid badade och letade efter skatter i viken.

På tillbakaresan serveras räksmörgås, kaffe och musik.

Carl Michael Bellman har två däck, på nedre däck finns plats för 100 sittande, vi maximerar därför antalet till 100, då hör man guidningen och musiken och kan njuta av förtäring. Övreplan är ett soldäck. Vi är tillbaka vid Stenpiren ca kl.15.30 – 16.00

Resans pris är baserad på min. 80 deltagare och max. 100 sittande.

Datum:
Måndag 10 juni med Carl Michael Bellman från Stenpiren kl.10.00.

Pris: 975: – per person.

Följande ingår:
Charter av Carl Michael Bellman, guidning, räksmörgås och kaffe. Musikalisk underhållning. För besök på Vinga som inkluderar entré till fyren, båken och Taubemuseet betalar vi 50 kr p.p. till Vinga vänner som ställer upp med guider. Moms.

Villkor:
Observera att sjösäkerheten är viktigast, om kapten anser att vädret inte tillåter en tur till Vinga får vi flytta till annat datum eller lägga om kursen. Om detta sker byter vi datum eller återbetalar pengarna.
Vi hoppas att juni månad skall vara solsäkert och lugnt.

Anmälan:
Sker till Bea Bengtsson på mail: travelbybea@gmail.com

Betalning:
Mot faktura som skickas ut via mail eller post.

Göteborgs Symfonikers Vänner den 4 mars 2024
Bea Bengtsson
Mobil: 070 797–6485
www.gsvanner.se

Tidigare resor

GS Vänner på musikalisk utflykt till Tjolöholms Slott

Med en tidig start av julen bjöd Halland på en fin lördag när vännerna åkte på dagstur till Tjolöholms den 12 november. I slottet njöt vi av den vackra miljön och årets första Christmas Tea.

Julmarknaden var välbesökt liksom slottskyrkan där Ensemble Caplet från GSO bjöd på en skön musikstund i den fullsatta kyrkan. Stort tack till Caplet!

Det var en lycklig skara som återvände till Götaplatsen.

Genomförda resor