Ann Bansmann Stipendium 2023

Årets Bansmann stipendiat är cellisten Gregor Wybraniec.  Motivering till stipendiet är:

Förutom sitt förtjänstfulla arbete i Göteborgs symfoniker har han medverkat med kammarmusik på hög nivå, med bla Wybraniec trion, med vilken han turnerat både i Europa och USA. Vid otaliga konserter på fikastråket har Gregor väckt mycken okänd repertoar för cello till liv. Gregor har också varit aktiv i orkesterns förening och starkt bidragit till att förbättra villkoren för musikerna i Göteborg symfoniker

Ann Bansmann Stipendium 2022

Lisa Ford, solohornist i Göteborgs Symfoniker blev 2022 års mottagare av Ann Bannsmansstipendiet vilket ges ur en donationsfond som förvaltas av Göteborgs Symfonikers Vänförening, med motiveringen:

Lisa Ford har som solohornist i Göteborgs Symfoniker under många år visat driv och engagemang kombinerat med stort konstnärskap. I orkestervärlden har hon en stark position som pedagog som betytt mycket för generationer av hornister.  Hennes omfattande internationella kontaktnät har på många olika sätt kommit hennes kollegor i orkestern till del. Särskilt har hennes nydanande arbete med att finna nya vägar att utveckla metoder för mental träning haft stor betydelse för många i orkestern”.

Stipendiesumman som Lisa Ford tilldelades var 45 000 kronor.
Stipendieutdelare Göteborgs Symfonikers Vänners ordförande Sture Carlsson och skattmästare Maria Törnblad.

Ann Bansmann Stipendium 2020 och 2021

Vårt nya stora Ann Bansmann-stipendium på 40.000 kronor delades 10 november ut till två musiker från både 2020 och 2021.

1 januari 2017 träffade jag denna trogna medlem av Göteborgs Symfonikers Vänner, där hon i ett dikterat testamente överlämnade en summa kring 1.800.000 kronor.´Med god förvaltning har dessa pengar vuxit så att vi ett par år efter Ann Bansmanns bortgång nu kunde dela ut 40 000 kronor var till dels konsertmästaren Per Enoksson, som arbetat oförtrutet i 35 år i orkestern, och till en annan trotjänare, nämligen violinisten Thord Svedlund.

Mottagarna föreslås av en grupp ur GSO och godkännes av Vännernas styrelse.

Peter Schéle
Vännernas ordförande

Per Enoksson (2020)

Per Enoksson har under 34 år som konsertmästare i Göteborgs Symfoniker kontinuerligt visat ett oantastligt ledarskap parat med musikalisk finess och bildning. Utanför orkestern är hans rykte som pedagog och professor väl förtjänt efter årtionden som ledande profil i konstmusiklivet, inte bara i Göteborg, Stockholm och Sverige som musikalisk nation, utan i Norden och ansedda musikcentra över Europa. Hans lärargärning är synnerligen tydlig inte minst bland kollegerna i Nationalorkestern.

Thord Svedlund (2021)

Thord Svedlund har under sina många år som violinist i Göteborgs Symfoniker varit en veritabel stöttepelare i orkestern och har bidragit till påtaglig glädje och varm inspiration. Genom sitt grundande, och 19 år långa, exempellösa engagemang i den s.k. sportlovsorkestern har han varit brett involverad i det praktiska och långsiktigt musikaliska arbetet kring kommande generationers intresse. Svedlund har även medverkat som dirigent vid många CD-inspelningar med Symfonikerna och andra ensembler i landet.