Hamburg 2020

Resan till Hamburg den 18–21/2, 2020

Göteborgs Symfonikers Vänner gav sig under ledning av Bea Bengtsson och Peter Schéle till Hamburg för en inspektion av den spektakulära Elbphilharmonin, som står praktiskt taget mitt i den väldiga farled som är floden Elbe. Dagarna före avresan (18/2) hade vädret präglats av stormar, allmänt högvatten och överforsande floder i hela Halland. Trots allt detta rattade vår chaufför oss via två färjor, Helsingborg och Rödby, till Hamburg på utsatt tid.

Med oss på resan var musikpersonligheten Camilla Lundberg, som gav oss intressant musik-information under resan och vid flera tillfällen under förloppet.

Stadsrundturen gavs oss av en svensk guide (från Falköping) och även om det inte var vår varmt så visade sig den paranta staden ur många intressanta vinklar. Villorna vid Alstrarna var enorma och säkert ojämförligt dyra.

Det musikaliska programmet inleddes med en övertygande uppsättning av Puccinis Madama Butterfly på Hamburg Staatsoper. Den som för pennan noterade att som vanligt hade den amerikanske konsuln, Sharpless, samma kläder på sig med tre års mellanrum i första och sista akten. Vin och smörgås serverades i mellanakten och alla voro glada, inte minst för perfekt placering på parketten.

Den andra musikupplevelsen gavs oss i Elbphilharmonin, där husbandet Norddeutsche Rundfunk Orchester under sin chefdirigent, amerikanen Alan Gilbert, spelade.  Ordföranden lärde känna Gilbert under sin tid i Stockholms Konserthus, där Gilbert 2000–08 var chefdirigent. Efter konserten, vars paradnummer var Rachmaninovs Pianokonsert nr 3 (solist en av vår tids stora solistlejon, Yefim Bronfman), samlades vi i en av barerna med Alan Gilbert och hade en trevlig pratstund med honom.

Anläggningen är enorm och känns ibland som en jätteflygplats. Trots detta kämpade sig alla 45 fram till sina platser och till baren och senare även till bussen som i full storm lastades full av sina gäster.

Hemresan blev även den lyckosam.

Ordförande, Peter Schéle