Välkommen till GS Vänner i Göteborg

Aktuella aktiviteter

Medlemsbrev GSV sommaren 2023 (juli 2023)

Kära Vänner, sommaren är i full blom!

Symfonikernas säsong har avslutats med den traditionella nationaldagskonserten i Slottsskogen, där Johannes Gustavsson och Barbara Hannigan delade på dirigentuppdraget och Thomas von Brömsen var elegant presentatör.

Före symfonikerna spelade  Dream Orchestra, som bildades av Ron Davis Alvarez i samband med flyktingkrisen 2015 med målet att skapa en trygg plats där drömmar, vänskap och människor möts. Idag samlar Dream Orchestra elever, lärare och volontärer från fler än 18 olika nationaliteter. I samband med nationaldagskonserten fick också vänföreningen chans att informera om sin verksamhet.

Därefter reste Symfonikerna till Bryssel för en unik konsert den 14 juni i samband med att Sveriges ordförandeskap i EU avslutades. I Bryssel var Santtu-Matias Rouvali dirigent. Solist i Sibelius violinkonsert var Johan Dalene. En 30-tal lyckliga medlemmar ur föreningen reste med; ett minne för livet.
Sara Trobäck och Johan Dalene träffade oss efter konserten.

 

Symfonikernas generalprogram för nästa år är sedan en tid på plats. Programmet ser spännande ut och kommer ge oss alla möjlighet både att än en gång få uppleva välkända verk, dirigenter och solister men också att stifta nya bekantskaper med det okända. Fantastiskt som alltid.

Boka in höstens vänträffar, fikastråk och orkesterrepetition

Höstens program för föreningen börjar också ta form. Ni har säkerligen redan noterat att Fikastråk är inplanerat 14 oktober, 11 november och 9 december. Dags att köpa biljetter om ni inte redan gjort det.
Boka via biljett@gso.se eller på telefon 031-726 5300. Även vårens Fikastråk är bokningsbara, se datum på www.gso.se.

Vi räknar också med 3 vänträffar under hösten; 4 september, 9 oktober och 7 november. Vi lovar tre spännande kvällar, och återkommer med definitivt program när det är säkert spikat. Boka dessa kvällar redan nu.
Anmäl dig till träffarna via: receptionen@gso.se eller på telefon 031-726 5300. Plats, Viktor Rydbergssalen kl. 18.00. Kostnad för träffarna är 100kr. Betalas på plats via swish eller kontant.

Dessutom planerar vi besök på orkesterrepetition tisdagen den 3 oktober med Barbara Hannigan. Kostnadsfritt. Anmäl dig till receptionen@gso.se eller via 031-726 5300.

Passa på och njut av sommaren, lyssna på annan musik nu när vårt ”hem” är stängt. Sverige är fyllt av musikupplevelser vid de många festivaler som äger rum runt om i landet. Det är härligt att sommartid är kammarmusiktid i Sverige. På Styrsö är det till exempel kammarmusikdagar 2–5 augusti med medverkan av flera musiker från symfonikerna. Det startar kl. 19.00 varje kväll. Ingen biljettbokning, valfri entréavgift erläggs på plats i kyrkan.

Se information på Styrsö Kammarmusikdagar | Facebook

Under våren har föreningen fått ett antal nya medlemmar som vi hälsar välkomna; hoppas vi får möjlighet att ses under våra aktiviteter i höst. Välkomstbrev till alla nya våra medlemmar är tyvärr försenat. Vi skapar ett nytt medlemsregister med elektroniskt medlemskort. Information kommer i september. Väl mött i höst!

Till sist, ett tråkigt besked till er är att vår vän, föreningens trogna mångåriga styrelseledamot och skattmästare, Maria Törnblad, gått bort i sviterna av svår sjukdom i maj månad. Maria älskade musik och främst vår orkester GSO, som så många hade hon ett långvarigt abonnemang i konserthuset. Maria var en klippa och är djupt saknad.

Göteborg sommaren 2023
Jan Carlström, Ordförande GSV

Jan Carlström hälsas välkommen som ny ordförande för Vännerna (mars 2023)!

Jan Carlström hälsas välkommen som ny ordförande för vännerna!

I det tomrum som uppstod när vår tidigare ordförande Peter Schéle oväntat gick bort för ett år sedan trädde Sture Carlsson, som en räddare i nöden, in som en högt uppskattad ordförande. Från början var det klart att Stures uppdrag bara gällde fram till årsmötet 2023.

Vid mötet 13 mars valdes jag som ny ordförande. Jag är stolt och hedrad över att få ta över detta viktiga uppdrag och vill börja detta brev med att i tillägg till den hyllning Sture fick vid årsmötet framföra föreningens stora tack för den insats han gjorde vid en tid när världen plötsligt blev annorlunda. Jag behöver inte för er närmare beskriva hur värdefull Sture, med sin stora personlighet och kunskap om symfonikerna och föreningen varit under detta år. Tack!

Ni får nu en ordförande som de flesta av er inte alls känner; hoppas vi med tiden råder bot på detta. I motsats till både Peter som Sture har jag ingen yrkesmässig relation till symfonikerna och konserthuset. Jag vill däremot se mig som en sann vän till symfonikerna. Jag berättade på årsmötet att jag redan för 55 år sedan, som högstadieelev i Göteborg, blev trogen konsertbesökare, under 45 av dessa år med abonnemang. Konserthuset har blivit ”ett andra hem” även för mig som aldrig jobbat där. Jag vill gärna tro att den viktiga betydelse musiken och Göteborgs Symfoniker har för mig ska vara en bra grund för mitt ordförandeskap. Tillsamman med de entusiastiska vänner som utgör den erfarna och kompetenta styrelse som finns, tror jag att vi på ett bra sätt ska ta föreningen vidare i sitt viktiga arbete.

Utöver Sture Carlsson avtackades också vår mångårige styrelsemedlem Jan Lycke. Föreningen tackar också honom för hans stora engagemang genom åren. Till ny styrelseledamot valdes Anders Svensson, som har en långvarig relation till orkestern som trogen konserthusbesökare. Föreningen hälsar Anders varmt välkommen

Vid årsmötet 13:e mars, där vi glädjande nog trots ett förfärligt Göteborgsväder hade god uppslutning av medlemmar, fick vi utöver årsmötesförhandlingar och ett trevligt mingel lyssna på fin musikunderhållning med Lisa Ford, Sara Trobäck och Juan Zurutuza. Både Lisa och Sara fick stipendier vid utdelningen förra året. Tillsammans framförde man en sats ur Brahms horntrio. Därutöver spelade Lisa ett för mig okänt stycke: Alarme för horn, op. 11 (1969) av Åke Hermansson samt Juan Zurutuza tillsammans ett stycke för piano och horn av Franz Strauss, Richard Strauss far som var hornist i det kungliga Bayerska hovkapell.

Redan dagen efter årsstämman fick jag, för första gången mitt liv, tillträde bakom scen i konserthuset. Sture som är välbekant med huset var min ciceron. Det blev en spännande upplevelse för en nyvald ordförande när jag fick se mig omkring och inte minst hälsa på ett antal medarbetare på konserthuset samt få en kort introduktion med den samlade orkestern. Jag kände mig mycket väl emottagen, och fick en stark förnimmelse av den relation som finns mellan huset och vänföreningen. Det var stimulerande för en nyvald ordförande att så tydligt känna vikten av det arbete vi i föreningen lägger ner på att stötta vår nationalorkester.

Tisdagen den 25/4 kl. 18.00 får vi möta vår förste gästdirigent Barbara Hannigan som kan berätta om hur hon lyckas vara både dirigent och sopransolist på en gång. Samtalar med GSO:s Johan Stern. Begränsat antal platser, anmäl dig till receptionen@gso.se eller via 031-726 5300. Kostnad 100 kr.

Året avlutas därefter med den sedvanliga konserten i Slottsskogen 6:e juni där föreningen som vanligt är på plats.

För några lyckliga medlemmar återstår den inplanerade resan till Bryssel den 13–15/6 där GSO framträder. Vi har idag tre platser kvar på resan, kontakta Bea Bengtsson för program.

Göteborg den 17 mars 2023 Jan Carlström, Ordförande GSV

Kära symfonikervänner! (december 2022)

Så var vi igång igen!

I förra veckan fick den nya säsongen en flygande start med GSO i högform under ledning av sin chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali och med vår egen solocellist Claes Gunnarsson som enastående solist i Rokokovariationerna. Därtill ett fullsatt konserthus med en entusiastisk publik som verkligen visade sin glädje över att vara tillbaka till sin orkester och inte minst – till ett hus helt utan restriktioner!

Är det något jag tycker att vi lärt oss under pandemin så är det att inte ens den mest raffinerade digitala teknik med ljud och bild kan ersätta upplevelsen av att vara en del av det levande mötet mellan orkester och publik. Spotify är en fantastisk uppfinning som kan hjälpa oss att hitta ny musik och inspelningar av den klassiska repertoaren som vi annars inte skulle kunna få tillgång till. Det är naturligtvis berikande för oss musiklyssnare och ger oss perspektiv på de tolkningar vi får uppleva med vår egen orkester. Men det är det levande mötet som är själva essensen i vår kärlek till musiken.

Höstens program lovar mycket gott. Många spännande programkombinationer skapar förväntningar. Som komplement till kommande upplevelser med vår orkester erbjuder vänförening som vanligt ett omväxlande program för våra medlemmar.

Vi börjar säsongen med Barbara Hannigan, tisdag den 27/9 är vi är välkomna att delta under orkester rep inför ”Den mänskliga rösten” som står på programmet den 28/9 och 29/9. Föranmälan till biljettkassan, besök eller ring 031-726 53 00 eller mejla receptionen@gso.se.

Samling kl. 09.45 utanför receptionen vid Viktor Rydbergsgatan. Vi skall sitta på plats kl. 10.00.

Santtu Matias Rouvali! Onsdag den 5/10 kl. 19.00 i Stenhammarsalen då vi bjuder in till ett efterlängtat möte med vår chefsdirigent som kommer att samtala med en av GSO:s musiker och svara på våra frågor om sitt arbete med GSO. Föranmälan till biljettkassan.

Måndag den 24/10 kl. 18.00, i Viktor Rydbergssalen, kan vi erbjuda en vänträff med Karin Hjörne och mig själv. Karin och jag har samarbetat på olika positioner sedan början av 80-talet. Vi kommer att berätta om de stora omvälvningar som skett på artistområdet under de senaste 40 åren men också beskriva hur arbetet att få de mest intressanta artisterna att komma till Göteborg går till.

Lördag den 12/11 gör vi en utflykt till Tjolöholms slott där vi gör en kort rundvandring i det mycket speciella huset, avnjuter “Christmas Tea”, besöker den berömda julmarknaden och avslutar med en musikstund i slottskyrkan. Ensemble Caplet spelar. Program bifogas, begränsat antal platser. Först till kvarn gäller som alltid.

Slutligen kan vi onsdag den 7/12 erbjuda en musikalisk föreläsning med Curt Carlsson och pianisten William Dahl. Temat för kvällen anknyter till årets Alfvén jubileum och behandlar relationen mellan tonsättarna Hugo Alfvén och Wilhelm Stenhammar.

Jag ser fram emot att få träffa er alla i samband med våra arrangemang och vid höstens många konserter. Jag säger som Strindberg – hösten är min vår ty då öppnar teatern. Så är det för oss musikälskare också, eller hur?

Sture Carlsson
Ordförande

Midsommarhälsningar 2022 till Symfonikernas vänner (juni 2022)

Kära vänner,

För några dagar sedan upplevde vi den traditionsenliga nationaldagskonserten med våra kära symfoniker konserterande mitt i den ljuva försommargrönskan i Slottsskogen. Vädret var sådär lagom bra vilket brukar locka den största publiken. Kanske var det publikrekord med 25-30.000 andäktigt lyssnande på gräsmattan. Årets konsert dirigerades av den rutinerade Patrik Ringborg i stilig panamahatt och med Stina Ekblad som suverän presentatör. Den bästa jag upplevt. Och jag har upplevt många.

Konserten satte punkt för Symfonikernas vårsäsong som inneburit att vi successivt befriat oss från pandemins hämmande ok. Många kommer nog minnas ett antal höjdpunkter under vårsäsongen. Herbert Blomstedts Bruckner tolkning och Christian Zacharias efterlängtade återkomst till GSO är bara några exempel.

Många av våra medlemmar tror jag tillhör dem som under våren upplevt den härliga känslan att vara tillbaka på sin invända plats i Stora salen för att äntligen åter få uppleva klassisk konstmusik där den klingar som bäst. Många i den bredare publiken har däremot ännu inte letat sig tillbaka till Konserthuset – ett problem som man delar med de flesta större institutioner runt om i landet. Vi får verkligen hoppas att alla kvardröjande tveksamheter till att besöka konserthus och teatrar har övervunnits när höstsäsongen inleds. Annars står vi inför problem.

För vänföreningens medlemmar planerar vi nu intensivt för en fullspäckad höst med studiekvällar, repetitionsbesök och möten med spännande artister. Efter sommaren kommer vi också att presentera säsongens studieresa. Årets resa, som var en rundresa i Skaraborg, blev mycket uppskattad vilket stimulerar oss att hitta nya intressanta resmål. Vi har ett par resor som är under planering, den ena gäller Oslo som vi fick pausa under pandemin.

Vill påminna om att köpa biljetter till kommande Fikastråk. Den 24 september kommer en grupp från Vara Konserthus Vänner på besök och deltar bl. a i Fikastråket.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt skön sommar kanske fylld av musikupplevelser vid några av de många festivaler som äger rum runt om i landet. Det är härligt att sommartid är kammarmusiktid i Sverige.

Sture Carlsson
Ordförande

Vårbrev 2022 till Symfonikernas vänner

Som alla vet avled vår högt uppskattade ordförande sedan många år, Peter Schéle, hastigt och oväntat den 19 januari. Han lämnar ett stort tomrum efter sig i vår förening och för många av oss innebär hans bortgång att vi förlorat en kär vän, för mig och många andra närmast en familjemedlem.

Vid årsmötet fick jag förtroendet att ta över efter Peter och under ett år som ordförande leda föreningens viktiga verksamhet. Det är en uppgift som jag tar mig an med vemod men också med stolthet över att få vara med och föra arvet från Peter och från många ordföranden före honom vidare.

När detta skrivs har jag just kommit hem från årets studieresa för föreningens medlemmar. I år gick resan till Skaraborg med besök på det unika Konserthuset i Vara som huvudattraktion. Mycket annat hanns också med: Varnhems klosterkyrka, Skara domkyrka och fågeltornet vis Hornborgasjön var några av attraktionerna. Vår nyvalde vice ordförande Bea Bengtsson stod för planering (tillsammans med Peter) och genomförande. Vi var många som konstaterade att behovet av utlandsresor minskar i dessa dagar men vad gör det när vårt eget land har så mycket att erbjuda i form av vacker natur och intressanta sevärdheter. Detta innebär naturligtvis inte att vi inte i framtiden kan ordna studieresor utomlands om det kommer några bra förslag.

Symfonikernas verksamhet är nu äntligen tillbaka i normala banor. Biljettförsäljningen går, liksom för de flesta andra institutioner, lite trögt vilket kan tolkas som en kvardröjande pandemieffekt. Till hösten verkar det däremot som om ordningen är återställd. Abonnemangs försäljningen verkar lovande har jag uppsnappat från biljettkontoret. Det nyss presenterade generalprogrammet har verkligen mycket intressant att erbjuda.

För en vecka sedan hade vi vårt första styrelsemöte efter årsmötet. Bea valdes som sagt till vice ordförande. Två nya ledamöter hälsades välkomna: Cecilia Sundberg och Ingrid Sturegård och Paula Gustafsson anmäldes som ny suppleant som representant för GSO. Styrelsen diskuterade bl.a. möjligheterna att under våren ordna två aktiviteter, en vänträff och ett repetitionsbesök. Vi återkommer med detaljer om detta.

Varma musikhälsningar
Sture Carlsson
Ordförande

Tidigare nyheter från Peter Schéle

Här kan du ta del av tidigare nyheter från vår tidigare ordförande, Peter Schéle. Öppnas i en ny sida.

Kära symfonikervänner! (februari 2023)

Måndagen den 13 mars 2023 kl. 19.00 håller Vänföreningen sitt årsmöte i Stenhammarsalen!
Vi genomför sedvanliga årsmötesförhandlingar enligt stadgarnas § 7. För den som vill ta del av dessa, så finns stadgarna på vår hemsida.

Årsberättelsen finns tillgänglig i receptionen på Göteborgs konserthus två veckor före årsmötet. Motioner och synpunkter till årsmötet bör inkomma till styrelsen senast en vecka före mötet, det vill säga den 6 mars – skicka då dessa via mejl till: info@gsvanner.se

Anmälan sker till Konserthusets reception receptionen@gso.se eller 031-726 53 00.
Efter förhandlingarna, inkluderande musikunderhållning, samlas vi för något att äta och dricka. Var vänlig ange eventuella allergier vid anmälan.

Välkomna!

Om du inte betalt MEDLEMSAVGIFTEN, så är det fint om du gör det senast den 28 februari, i god tid före årsmötet. Medlemsavgift för 2023 – 350 kr/person. Frivilliga gåvor mottages tacksamt!

Betalas till: Göteborgs Symfonikers Vänner, Bankgiro: 171–0979, Swish: 123 683 72 49.
Ange: Namn, Adress och epost.

Vid årsmötet kommer föreningen välja ny ordförande efter mig som under ett år ersatt Peter Schéle som så oväntat gick bort strax före förra årets årsmöte. Jag kan avslöja att vi vid årsmötet kommer att få musikunderhållning som i sig är värd att genast anmäla sig: några satser ur Brahms inte så ofta framförda horntrio med Lisa Ford, Sara Trobäck och Juan Zurutuza. Både Lisa och Sara fick stipendier vid utdelningen förra året.

När det gäller vårens alla aktiviteter är vår hemsida den bästa informationskanaler. Där finns mer information om fikastråk (alltid fullbokade!) den 11/3 och den 22/4. Den 7/3 får vi möjlighet vara med på en repetition när vår chefsdirigent tar sig an Sjostakovitjs sjunde symfoni ”Leningrad”. Den som en gång upplevt den symfonin på konsert glömmer det aldrig. Här får vi tillfälle vara med när det slutliga resultatet växer fram.

Tisdagen den 25/4 får vi möta vår förste gästdirigent Barbara Hannigan som kan berätta om hur hon lyckas vara både dirigent och sopransolist på en gång. Något som jag tror att hon är ensam om i musikvärlden.

Slutligen kan jag avslöja att årets resa för våra medlemmar kommer att gå till Bryssel. Den 14/6 är GSO nämligen inbjudna att framträda där med anledning av att det svenska ordförandeskapet i EU då går mot sitt slut. Mer information om detta liksom om alla våra andra aktiviteter kommer att finnas på hemsidan. Fåtal platser kvar.

Varma musikhälsningar
Sture Carlsson
Ordförande

Kära symfonikervänner! (december 2022)

Så var vi igång igen!

I förra veckan fick den nya säsongen en flygande start med GSO i högform under ledning av sin chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali och med vår egen solocellist Claes Gunnarsson som enastående solist i Rokokovariationerna. Därtill ett fullsatt konserthus med en entusiastisk publik som verkligen visade sin glädje över att vara tillbaka till sin orkester och inte minst – till ett hus helt utan restriktioner!

Är det något jag tycker att vi lärt oss under pandemin så är det att inte ens den mest raffinerade digitala teknik med ljud och bild kan ersätta upplevelsen av att vara en del av det levande mötet mellan orkester och publik. Spotify är en fantastisk uppfinning som kan hjälpa oss att hitta ny musik och inspelningar av den klassiska repertoaren som vi annars inte skulle kunna få tillgång till. Det är naturligtvis berikande för oss musiklyssnare och ger oss perspektiv på de tolkningar vi får uppleva med vår egen orkester. Men det är det levande mötet som är själva essensen i vår kärlek till musiken.

Höstens program lovar mycket gott. Många spännande programkombinationer skapar förväntningar. Som komplement till kommande upplevelser med vår orkester erbjuder vänförening som vanligt ett omväxlande program för våra medlemmar.

Vi börjar säsongen med Barbara Hannigan, tisdag den 27/9 är vi är välkomna att delta under orkester rep inför ”Den mänskliga rösten” som står på programmet den 28/9 och 29/9. Föranmälan till biljettkassan, besök eller ring 031-726 53 00 eller mejla receptionen@gso.se.

Samling kl. 09.45 utanför receptionen vid Viktor Rydbergsgatan. Vi skall sitta på plats kl. 10.00.

Santtu Matias Rouvali! Onsdag den 5/10 kl. 19.00 i Stenhammarsalen då vi bjuder in till ett efterlängtat möte med vår chefsdirigent som kommer att samtala med en av GSO:s musiker och svara på våra frågor om sitt arbete med GSO. Föranmälan till biljettkassan.

Måndag den 24/10 kl. 18.00, i Viktor Rydbergssalen, kan vi erbjuda en vänträff med Karin Hjörne och mig själv. Karin och jag har samarbetat på olika positioner sedan början av 80-talet. Vi kommer att berätta om de stora omvälvningar som skett på artistområdet under de senaste 40 åren men också beskriva hur arbetet att få de mest intressanta artisterna att komma till Göteborg går till.

Lördag den 12/11 gör vi en utflykt till Tjolöholms slott där vi gör en kort rundvandring i det mycket speciella huset, avnjuter “Christmas Tea”, besöker den berömda julmarknaden och avslutar med en musikstund i slottskyrkan. Ensemble Caplet spelar. Program bifogas, begränsat antal platser. Först till kvarn gäller som alltid.

Slutligen kan vi onsdag den 7/12 erbjuda en musikalisk föreläsning med Curt Carlsson och pianisten William Dahl. Temat för kvällen anknyter till årets Alfvén jubileum och behandlar relationen mellan tonsättarna Hugo Alfvén och Wilhelm Stenhammar.

Jag ser fram emot att få träffa er alla i samband med våra arrangemang och vid höstens många konserter. Jag säger som Strindberg – hösten är min vår ty då öppnar teatern. Så är det för oss musikälskare också, eller hur?

Sture Carlsson
Ordförande

Midsommarhälsningar 2022 till Symfonikernas vänner (juni 2022)

Kära vänner,

För några dagar sedan upplevde vi den traditionsenliga nationaldagskonserten med våra kära symfoniker konserterande mitt i den ljuva försommargrönskan i Slottsskogen. Vädret var sådär lagom bra vilket brukar locka den största publiken. Kanske var det publikrekord med 25-30.000 andäktigt lyssnande på gräsmattan. Årets konsert dirigerades av den rutinerade Patrik Ringborg i stilig panamahatt och med Stina Ekblad som suverän presentatör. Den bästa jag upplevt. Och jag har upplevt många.

Konserten satte punkt för Symfonikernas vårsäsong som inneburit att vi successivt befriat oss från pandemins hämmande ok. Många kommer nog minnas ett antal höjdpunkter under vårsäsongen. Herbert Blomstedts Bruckner tolkning och Christian Zacharias efterlängtade återkomst till GSO är bara några exempel.

Många av våra medlemmar tror jag tillhör dem som under våren upplevt den härliga känslan att vara tillbaka på sin invända plats i Stora salen för att äntligen åter få uppleva klassisk konstmusik där den klingar som bäst. Många i den bredare publiken har däremot ännu inte letat sig tillbaka till Konserthuset – ett problem som man delar med de flesta större institutioner runt om i landet. Vi får verkligen hoppas att alla kvardröjande tveksamheter till att besöka konserthus och teatrar har övervunnits när höstsäsongen inleds. Annars står vi inför problem.

För vänföreningens medlemmar planerar vi nu intensivt för en fullspäckad höst med studiekvällar, repetitionsbesök och möten med spännande artister. Efter sommaren kommer vi också att presentera säsongens studieresa. Årets resa, som var en rundresa i Skaraborg, blev mycket uppskattad vilket stimulerar oss att hitta nya intressanta resmål. Vi har ett par resor som är under planering, den ena gäller Oslo som vi fick pausa under pandemin.

Vill påminna om att köpa biljetter till kommande Fikastråk. Den 24 september kommer en grupp från Vara Konserthus Vänner på besök och deltar bl. a i Fikastråket.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt skön sommar kanske fylld av musikupplevelser vid några av de många festivaler som äger rum runt om i landet. Det är härligt att sommartid är kammarmusiktid i Sverige.

Sture Carlsson
Ordförande

Vårbrev 2022 till Symfonikernas vänner

Som alla vet avled vår högt uppskattade ordförande sedan många år, Peter Schéle, hastigt och oväntat den 19 januari. Han lämnar ett stort tomrum efter sig i vår förening och för många av oss innebär hans bortgång att vi förlorat en kär vän, för mig och många andra närmast en familjemedlem.

Vid årsmötet fick jag förtroendet att ta över efter Peter och under ett år som ordförande leda föreningens viktiga verksamhet. Det är en uppgift som jag tar mig an med vemod men också med stolthet över att få vara med och föra arvet från Peter och från många ordföranden före honom vidare.

När detta skrivs har jag just kommit hem från årets studieresa för föreningens medlemmar. I år gick resan till Skaraborg med besök på det unika Konserthuset i Vara som huvudattraktion. Mycket annat hanns också med: Varnhems klosterkyrka, Skara domkyrka och fågeltornet vis Hornborgasjön var några av attraktionerna. Vår nyvalde vice ordförande Bea Bengtsson stod för planering (tillsammans med Peter) och genomförande. Vi var många som konstaterade att behovet av utlandsresor minskar i dessa dagar men vad gör det när vårt eget land har så mycket att erbjuda i form av vacker natur och intressanta sevärdheter. Detta innebär naturligtvis inte att vi inte i framtiden kan ordna studieresor utomlands om det kommer några bra förslag.

Symfonikernas verksamhet är nu äntligen tillbaka i normala banor. Biljettförsäljningen går, liksom för de flesta andra institutioner, lite trögt vilket kan tolkas som en kvardröjande pandemieffekt. Till hösten verkar det däremot som om ordningen är återställd. Abonnemangs försäljningen verkar lovande har jag uppsnappat från biljettkontoret. Det nyss presenterade generalprogrammet har verkligen mycket intressant att erbjuda.

För en vecka sedan hade vi vårt första styrelsemöte efter årsmötet. Bea valdes som sagt till vice ordförande. Två nya ledamöter hälsades välkomna: Cecilia Sundberg och Ingrid Sturegård och Paula Gustafsson anmäldes som ny suppleant som representant för GSO. Styrelsen diskuterade bl.a. möjligheterna att under våren ordna två aktiviteter, en vänträff och ett repetitionsbesök. Vi återkommer med detaljer om detta.

Varma musikhälsningar
Sture Carlsson
Ordförande

Tidigare nyheter från Peter Schéle

Här kan du ta del av tidigare nyheter från vår tidigare ordförande, Peter Schéle. Öppnas i en ny sida.

Kära symfonikervänner!​

22 december, 2022

Om ett par dagar är det åter julafton och vi kan ägna några dagar åt att umgås med nära och kära och kanske hålla några gamla familjetraditioner vid liv. Vi gör det med det klingande minnet av Händels Messias som våra symfoniker framförde i förra veckan tillsammans med sin kör och några mycket fina solister. Tre utsålda konserter utan abonnemang vittnar om att pandemin nu definitivt har släppt sitt grepp om publiken. Det bådar gått inför den spännande vårsäsong som väntar oss!
Vänföreningen har under året äntligen haft en verksamhet som börjar likna det som gällde före pandemin. Vänträffar, resor, studiekvällar, fikastråk och andra aktiviteter har varit välbesökta. Det stimulerar oss i styrelsen att arbeta fram ett varierat program för våren! Programmet kommer att presenteras i slutet av januari och jag kan lova att det är värt att vänta på!

Redan nu har jag nöjet att presentera årets första programpunkt: en träff med vår solohornist sedan många år Lisa Ford. Lisa belönades vid vår stipendieutdelning nyligen med Anne Bansmanns stipendiet bl.a. för sitt arbete med mental träning i syfte att förebygga stress bland orkestermusiker.  Om detta och om mycket annat kommer Lisa och jag att ha ett samtal tisdagen den 17 januari klockan 18 i Viktor Rydbergssalen.
I januari finns det möjlighet att jämföra Nordens två ledande orkestrar. Den 26 januari kommer nämligen Oslofilharmonin på gästspel under sin unge finske chefsdirigent Klaus Mäkelä. Han och vår egen Santtu-Matias Rouvali är i samma generation finska stjärndirigenter som båda redan gör lysande internationella karriärer. Nu finns möjlighet att i vårt eget hus jämföra deras sätt dirigera och också jämföra de båda orkestrarnas lite olika klangideal.

Avslutningsvis kan jag inte komma förbi att såhär i juletid går tankarna ännu oftare än vanligt till vår älskade ordförande Peter Schéle som lämnade oss alldeles för tidigt för snart ett år sedan. Vi är många som kommer att sakna hans mycket personliga julbrev som alltid damp ner i brevlådan några dagar före jul. Sådana julbrev skriver ingen annan. Det känns tomt.
Det har varit en ära en kär plikt för mig att under året ta över ordförandeskapet efter Peter. Jag önskar er alla kära vänner en riktigt god jul och ett gott nytt musikår med många starka musikupplevelser.

Sture Carlsson

PS Låt mig passa på tillfället att påminna om att det är hög tid att betala medlemsavgiften för 2023. Vi emotser 350 kronor till bankgiro 171-0979 eller SWISH 123 683 72 49. DS

Kära symfonikervänner!​

Så var vi igång igen!

I förra veckan fick den nya säsongen en flygande start med GSO i högform under ledning av sin chefsdirigent Santtu-Matias Rouvali och med vår egen solocellist Claes Gunnarsson som enastående solist i Rokokovariationerna. Därtill ett fullsatt konserthus med en entusiastisk publik som verkligen visade sin glädje över att vara tillbaka till sin orkester och inte minst – till ett hus helt utan restriktioner!

Är det något jag tycker att vi lärt oss under pandemin så är det att inte ens den mest raffinerade digitala teknik med ljud och bild kan ersätta upplevelsen av att vara en del av det levande mötet mellan orkester och publik. Spotify är en fantastisk uppfinning som kan hjälpa oss att hitta ny musik och inspelningar av den klassiska repertoaren som vi annars inte skulle kunna få tillgång till. Det är naturligtvis berikande för oss musiklyssnare och ger oss perspektiv på de tolkningar vi får uppleva med vår egen orkester. Men det är det levande mötet som är själva essensen i vår kärlek till musiken.

Höstens program lovar mycket gott. Många spännande programkombinationer skapar förväntningar. Som komplement till kommande upplevelser med vår orkester erbjuder vänförening som vanligt ett omväxlande program för våra medlemmar.

Vi börjar säsongen med Barbara Hannigan, tisdag den 27/9 är vi är välkomna att delta under orkester rep inför ”Den mänskliga rösten” som står på programmet den 28/9 och 29/9. Föranmälan till biljettkassan, besök eller ring 031-726 53 00 eller mejla receptionen@gso.se.

Samling kl. 09.45 utanför receptionen vid Viktor Rydbergsgatan. Vi skall sitta på plats kl. 10.00.

Santtu Matias Rouvali! Onsdag den 5/10 kl. 19.00 i Stenhammarsalen då vi bjuder in till ett efterlängtat möte med vår chefsdirigent som kommer att samtala med en av GSO:s musiker och svara på våra frågor om sitt arbete med GSO. Föranmälan till biljettkassan.

Måndag den 24/10 kl. 18.00, i Viktor Rydbergssalen, kan vi erbjuda en vänträff med Karin Hjörne och mig själv. Karin och jag har samarbetat på olika positioner sedan början av 80-talet. Vi kommer att berätta om de stora omvälvningar som skett på artistområdet under de senaste 40 åren men också beskriva hur arbetet att få de mest intressanta artisterna att komma till Göteborg går till.

Lördag den 12/11 gör vi en utflykt till Tjolöholms slott där vi gör en kort rundvandring i det mycket speciella huset, avnjuter “Christmas Tea”, besöker den berömda julmarknaden och avslutar med en musikstund i slottskyrkan. Ensemble Caplet spelar. Program bifogas, begränsat antal platser. Först till kvarn gäller som alltid.

Slutligen kan vi onsdag den 7/12 erbjuda en musikalisk föreläsning med Curt Carlsson och pianisten William Dahl. Temat för kvällen anknyter till årets Alfvén jubileum och behandlar relationen mellan tonsättarna Hugo Alfvén och Wilhelm Stenhammar.

Jag ser fram emot att få träffa er alla i samband med våra arrangemang och vid höstens många konserter. Jag säger som Strindberg – hösten är min vår ty då öppnar teatern. Så är det för oss musikälskare också, eller hur?

Sture Carlsson
Ordförande

Midsommarhälsningar 2022 till Symfonikernas vänner

Kära vänner,

För några dagar sedan upplevde vi den traditionsenliga nationaldagskonserten med våra kära symfoniker konserterande mitt i den ljuva försommargrönskan i Slottsskogen. Vädret var sådär lagom bra vilket brukar locka den största publiken. Kanske var det publikrekord med 25-30.000 andäktigt lyssnande på gräsmattan. Årets konsert dirigerades av den rutinerade Patrik Ringborg i stilig panamahatt och med Stina Ekblad som suverän presentatör. Den bästa jag upplevt. Och jag har upplevt många.

Konserten satte punkt för Symfonikernas vårsäsong som inneburit att vi successivt befriat oss från pandemins hämmande ok. Många kommer nog minnas ett antal höjdpunkter under vårsäsongen. Herbert Blomstedts Bruckner tolkning och Christian Zacharias efterlängtade återkomst till GSO är bara några exempel.

Många av våra medlemmar tror jag tillhör dem som under våren upplevt den härliga känslan att vara tillbaka på sin invända plats i Stora salen för att äntligen åter få uppleva klassisk konstmusik där den klingar som bäst. Många i den bredare publiken har däremot ännu inte letat sig tillbaka till Konserthuset – ett problem som man delar med de flesta större institutioner runt om i landet. Vi får verkligen hoppas att alla kvardröjande tveksamheter till att besöka konserthus och teatrar har övervunnits när höstsäsongen inleds. Annars står vi inför problem.

För vänföreningens medlemmar planerar vi nu intensivt för en fullspäckad höst med studiekvällar, repetitionsbesök och möten med spännande artister. Efter sommaren kommer vi också att presentera säsongens studieresa. Årets resa, som var en rundresa i Skaraborg, blev mycket uppskattad vilket stimulerar oss att hitta nya intressanta resmål. Vi har ett par resor som är under planering, den ena gäller Oslo som vi fick pausa under pandemin.

Vill påminna om att köpa biljetter till kommande Fikastråk. Den 24 september kommer en grupp från Vara Konserthus Vänner på besök och deltar bl. a i Fikastråket.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt skön sommar kanske fylld av musikupplevelser vid några av de många festivaler som äger rum runt om i landet. Det är härligt att sommartid är kammarmusiktid i Sverige.

Sture Carlsson
Ordförande

Vårbrev 2022 till Symfonikernas vänner

Som alla vet avled vår högt uppskattade ordförande sedan många år, Peter Schéle, hastigt och oväntat den 19 januari. Han lämnar ett stort tomrum efter sig i vår förening och för många av oss innebär hans bortgång att vi förlorat en kär vän, för mig och många andra närmast en familjemedlem.

Vid årsmötet fick jag förtroendet att ta över efter Peter och under ett år som ordförande leda föreningens viktiga verksamhet. Det är en uppgift som jag tar mig an med vemod men också med stolthet över att få vara med och föra arvet från Peter och från många ordföranden före honom vidare.

När detta skrivs har jag just kommit hem från årets studieresa för föreningens medlemmar. I år gick resan till Skaraborg med besök på det unika Konserthuset i Vara som huvudattraktion. Mycket annat hanns också med: Varnhems klosterkyrka, Skara domkyrka och fågeltornet vis Hornborgasjön var några av attraktionerna. Vår nyvalde vice ordförande Bea Bengtsson stod för planering (tillsammans med Peter) och genomförande. Vi var många som konstaterade att behovet av utlandsresor minskar i dessa dagar men vad gör det när vårt eget land har så mycket att erbjuda i form av vacker natur och intressanta sevärdheter. Detta innebär naturligtvis inte att vi inte i framtiden kan ordna studieresor utomlands om det kommer några bra förslag.

Symfonikernas verksamhet är nu äntligen tillbaka i normala banor. Biljettförsäljningen går, liksom för de flesta andra institutioner, lite trögt vilket kan tolkas som en kvardröjande pandemieffekt. Till hösten verkar det däremot som om ordningen är återställd. Abonnemangs försäljningen verkar lovande har jag uppsnappat från biljettkontoret. Det nyss presenterade generalprogrammet har verkligen mycket intressant att erbjuda.

För en vecka sedan hade vi vårt första styrelsemöte efter årsmötet. Bea valdes som sagt till vice ordförande. Två nya ledamöter hälsades välkomna: Cecilia Sundberg och Ingrid Sturegård och Paula Gustafsson anmäldes som ny suppleant som representant för GSO. Styrelsen diskuterade bl.a. möjligheterna att under våren ordna två aktiviteter, en vänträff och ett repetitionsbesök. Vi återkommer med detaljer om detta.

Varma musikhälsningar
Sture Carlsson
Ordförande

Tidigare nyheter från Peter Schéle

Här kan du ta del av tidigare nyheter från vår tidigare ordförande, Peter Schéle. Öppnas i en ny sida.