Aktuella aktiviteter

Sommarbrevet 2019

Jag är nyligen återkommen från en trevlig resa till Italien och Frankrike och i centrum för denna tur stod bröllopet mellan musikern Vlad Stanculeasa, fram till våren 2019 alternerande konsertmästare, och hans fästmö, violinisten Natalie Dentini, som vikarierat i GSO. Jag reste tillsammans med konsertmästare Per Enoksson och vi tog två dagar på oss i Firenze innan vi begav oss sista biten ner till Cortona, någon timme söderut i Toscana. Det blev en imponerande högtid, där själva vigselakten ägde rum i den lilla katedralen i byn Farneta följd av en magnifik middag under bar himmel, 90 gäster vid ett jättebord klätt med kandelabrar och massor av god mat. Vi dansade till sent i den sammetsljumma natten. Paris var också trevligt och där fick jag tillfälle besöka Birgitta Lindqvist i hennes 1600-talsbostad på Île Saint-Louis i Seine. En annan minnesvärd händelse var min släkting Rut Nilssons 105-årsdag i Brevens Bruk i Närke.

Nu i sommar har det blivit klart att vår resa till Hamburg och Elbphilharmonien kommer att äga rum 18-21 februari 2020. Hela programmet presenteras i nästa medlemsbrev och vi har i nuläget inga andra uppgifter än att vi förutom en konsert kommer att lyssna till en operaföreställning vid Staatsoper. Vi reser buss hela vägen. Markera nu dessa dagar och anmäl er när detaljprogrammet kommer enligt de uppgifter som presenteras då. Jag hoppas att ni kan nöja er med denna information och inte nu under sommaren ställer frågor om priser o d. Vi återkommer!

Sommarens bästa present till dig själv eller en vän är Magnus Haglunds nyligen utkomna bok ”Wilhelm Stenhammar”, utgiven av Gidlunds förlag i serien övervakad av Kungl. Musikaliska Akademien. Rikt illustrerad är den en liten juvel ur alla synpunkter. Möjligen ber jag Magnus komma till en av våra Vänträffar under kommande säsong. Lustigt nog kunde han inte vara med själv då vi mötte Herbert Blomstedt den 23 april och såg filmen kring Symfoni nr 2 inspelad i Tokyo med NHK-orkestern, den japanska radioorkestern.

Hösten sätter igång med vår favorit Jan Alm, som kåserar runt kompositören Carl Nielsen. Det blir måndag den 23 september kl 19.00 i Viktor Rydbergssalen.

Lördag 5 oktober kl 11 (smörgås från 10.30) kommer höstens första FIKA-stråk i Götaplatsfoajén.

Måndag 21 oktober kl 09.45 är ni välkomna till repetition med chefdirigenten, Santtu-Matias Rouvali. Vi möter er på stora trappan vid Konserthuset.

Ha en härlig sommartid då vi ser fram mot den mörka hösten med alla sina välljud.

Vänligen, Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78