Aktuella aktiviteter

Vinterbrev Nr 1, 2021/2022

Bästa symfonikervänner!

Ja, vilken höst det i alla fall blev! Hela orgelinvigningen dominerade och Vännernas egen visning den 10 november tillsammans med den fängslande professor Hans Davidsson, ordföranden i orgelakademien, höll oss alla fångade i en dryg timme i vad som måtte vara en av de bästa presentationer man överhuvudtaget varit med om. Det visades en helt fantastisk liten film om hela det intrikata innandömet och så spelade Davidsson själv ett antal väl utvalda stycken som lät orgeln komma till sin rätt i många olika register och stämmor. Vi gjorde aftonen tillsammans med Stenhammarsällskapet och publikens storlek blev idealisk för en lätthanterlig grupp som gjorde sitt bästa för att med alla sina sinnen och muskler inte bara lyssna till, utan även känna vibrationerna av, bastonerna ända in i märgen!

När smittläget är helt utrett kommer vi att återkomma till repetitionerna som en del av verksamheten. Nu njuter vi vidare av Fikastråken som kommit igång med den äran. Den 13/11 kom åtta musiker i kvartett- och oktettform och framförde helt magnifikt kompletterande musik av Glass och Mendelssohn. Folk har uppenbarligen återfunnit vägen till dessa populära smörgåskonserter och före jul finns det plats för en till lördag den 4/12, följt av ännu en den 29/1. Kaffe och smörgås serveras från 10.30, musiken inleds kl. 11.00. Bokas och betalas via GSO biljettkassa.

Men när det gäller Vänträffar så skulle vi den 15 november fått möta Santtu-Matias Rouvali kl 19 i Stenhammarsalen om han inte varit tvingad ändra sin återflygning från Finland p.g.a. trassel med någonting kring pandemin. Panik när jag får reda på detta söndag kväll och INTE vill ställa in. Vad göra? Man ringer violinisten Joel Nyman, en ung musiker skapad med riddarideal och hemslöjdkänsla (från Bollnäs). Han ställer utan vidare upp med 24 timmars varsel och gör succé. Och dessutom ramlar vi på konsertmästare Per Enoksson som bara veckan före fått det första Ann Bansmann-stipendiet på 40 000! (mer nedan). Det var en av våra mest trivsamma aftnar tillsammans och det ägde alltså rum i Stenhammarsalen med kaffe efteråt. Båda musikerna stannade kvar och deltog i trevligheterna.

Fler Vänträffar blir det snart. Redan tisdag den 14 december ses vi åter i Stenhammarsalen klockan 19 och intervjuar sedan under en timme eller så orkesterns facklige ordförande, stämledaren och pukisten Hans Hernqvist. Med honom samtalar vi om orkesterns liv och utveckling också i mer praktiska termer som arbetstider, avtal och möjligheter till vidareutbildning. Och redan någon månad senare är det dags att hälsa maestro Herbert Blomstedt välkommen, måndagen den 10 januari kl 19 i Stenhammarsalen.

OBS! Nya rutiner för anmälan till Vänträffarna:

Då det för planering av lokal och kaffe är viktigt för oss att vi veta hur många som kommer, behöver vi er anmälan i förväg. Vänträffen kostar 100 kr och det serveras kaffe med tilltugg.

  • Anmälan kan göras genom inbetalning av 100 kr via SWISH till 123 683 72 49. Ange namn om ni betalar för någon annan.
  • Anmälan kan också lämnas på info@gsvanner.se.
  • Man kan även ringa till Konserthusets reception och lämna sitt namn på telefon 031-726 53 00.

Det blir en bra start på det nya musikåret!

Polstjärneprisets Finalkonsert hålls onsdag den 5 januari kl. 15.00. Fri entré med platsbokning. Boka din plats via hemsidan gso.se eller via biljettkontoret på telefon 031-726 53 00.

Vill du ha sällskap under fikapausen så har vi på GSV bokat upp några bord där vi samlas, förbeställ din förtäring i samband med platsbokning. Meddela Bea Bengtsson via info@gsv.se eller med ett sms till 070-797 64 85. Detta för att vi skall få rätta antal ”fikaplatser”.

27 oktober presenterades årets stipendiater som utgjordes av GSOs Barockakademi med musikerna Lotte Lybeck, Krister Petersson, Samuel Runsteen, Oscar Kleväng-Sokk, Terje Skomedal, Nicola Borouvka, Tuula Fleivik, Nils Edin, Tove Lund, Lisa Ford, Pierre Guis, Hans Adler, Charlotta Grahn Wetter, Marjolein Vermeeren, Johan Stern, Laura Groenestein Hendricks, Ellinor Rossing, Helena Frankmar och Joel Nyman; Kvartett Mazarin med musikerna Lotte Lybeck, Elin Stjärna, Ellinor Rossing och Pia Enblom, samt cellisten Antonio Hallongren, som kommer att dirigera 16 musiker ur GSO i en konsert i Vasakyrkan den 14 december klockan 12.00.

Vårt nya stora Ann Bansmann-stipendium på 40 000 kronor delades 10 november ut till två musiker från både 2020 och 2021. 1 januari 2017 träffade jag denna trogna medlem av Göteborgs Symfonikers Vänner, där hon i ett dikterat testamente överlämnade en summa kring 1 800 000 kronor. Med god förvaltning har dessa pengar vuxit så att vi ett par år efter Ann Bansmanns bortgång nu kunde dela ut 40 000 kronor var till dels konsertmästaren Per Enoksson, som arbetat oförtrutet i 35 år i orkestern, och till en annan trotjänare, nämligen violinisten Thord Svedlund. Mottagarna föreslås av en grupp ur GSO och godkännes av Vännernas styrelse.

Sist men inte minst så kan vi äntligen presentera det färdiga programmet för Vännernas kulturresa till Vara och Skara den 21-22 april, 2022. För mer information läs här!

Vänligen
Peter Schéle
Ordförande i Göteborgs Symfonikers Vänner