Aktuella aktiviteter

Vårbrev Nr 1, 2020

Bästa Symfonikervänner!

Ja detta blev sannerligen en dramatisk vår som kom att påverka allt och alla. Som tur var hann vi gott och väl utföra vår resa till Hamburg i februari och komma tillbaka. Dessutom lyckades vi genomföra vårt årsmöte den 9 mars och inte många dagar efter detta stängde Konserthuset sin verksamhet, i vart fall den ordinarie med publik på plats! Via Husets hemsida har man erbjudit flera små konserter i det mindre formatet och man kommer också att sända ut större produktioner vad det lider.

På Vänföreningens hemsida finns redan en skildring av Hamburg-resan men jag avslutar detta brev med en kortversion för er som saknar uppkoppling. Vi skall också säga att med den svajiga ekonomiska situation som följt i coronans spår är det inte alls säkert att vårt stora aktieinnehav i år ger utdelning. Hur detta kan komma att påverka vår stipendieutdelning återkommer vi till.

Konserthusets program för april är helt inställt. Detta innebär också att Vänträffen måndag den 20 april med husets ansvarige för GSO Play, Måns Pär Fogelberg, liksom Fikastråket lördag den 25 april ställs in. Måndag 4 maj var det meningen att stipendiaterna Ensemble Caplet skulle spela för Vännerna i Stenhammarsalen. Så blir inte fallet.  I skrivande stund är hela Point Music Festival i maj inställd likaså, liksom förstås repetitionen den 25 maj under dirigenten Cristian Macelaru.

Vid årsmötet, där cirka 90 medlemmar anmält närvaro till Stenhammarsalen, leddes förhandlingarna av förre konserthuschefen Sture Carlsson med samma humoristiska säkerhet som förra gången han gästade oss, nämligen i mars 2017.

Till allas lättnad tillerkändes styrelsen ansvarsfrihet för 2019. Våra revisorer, Jan Kärrqvist och Elias Eriksson avtackades efter väl förrättade värv, Kärrqvist under eoner av tid, Eriksson i tre år. Till nya revisorer valdes Cecilia Sundberg och Bengt Meyer.

För musikunderhållningen vid mötet svarade cellisterna Petra Lundin och Anders Robertson tillsammans med pianisten August Holmgren.

När resan till Hamburg anträddes hade det blåst småspik i veckor. Det var den 18/2 och högvattnet hade varit påtagligt i de trakter vi passerade.  Hallands vattendrag hade på många håll svämmat över sina breddar men vi stänkte oss trosvisst fram! Efter upphämtning av våra gäster från Helsingborgs Vänförening vid färjan till Helsingör gick färden som en oljad blixt. Vår medlem och färdledare, Bea Bengtsson, hade sett till att lunch väntade på färjan mellan Rödby och Puttgarden och under vidare färd genom norra Tyskland underhöll oss musikvetaren Camilla Lundberg med anekdoter fritt anpassade till vår geografiska passage.

Första kvällen intogs en enkel soppmiddag på hotellet (Hamburg Hafen). Dagen därpå gjordes stor stadsrundtur som övergick i en spännande Hafenrundfart på Elbes vatten. Lunch följde på ett underbart restaurerat segelfartyg. Ett par timmars vila (eller vad som helst) infann sig inför kvällens “Madama Butterfly” av Puccini på Staatsoper.

Det var en spännande föreställning med fina sångare, särskilt de kvinnliga. I pausen serverades vin och eleganta smörgåsar.

Den 20/2 var förmiddagen ledig och folk irrade omkring på egen hand inför resans höjdpunkt. Hamburgs nya stolthet, konserthuset Elbphilharmonie, dikt an Elbe, var en öronbedövande arkitektonisk upplevelse. Enorma utrymmen, lysande akustik och en makalös placering på kaj och ovanpå ett gammalt hamnskjul. Ledde konserten gjorde chefdirigenten Alan Gilbert, tidigare chef för Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och New York Philharmonic, numer chefdirigent för husorkestern Norddeutsche Rundfunk.  Efter musik av Bartok och koreanskan Unsuk Chin kom Yefim Bronfman som solist i Rachmaninovs pianokonsert nr 3 och gav flera av oss en av de häftigaste musikaliska upplevelserna någonsin.

Påtagligt nöjd med aftonen förenade sig Gilbert med oss i en bar där vi fick en pratstund med honom (han talar och förstår en del svenska, bosatt som han är i Äppelviken i Bromma och gift med cellisten Kajsa William-Olsson, som härstammar från Göteborg). När vi efter allt detta härliga sånär hade blåst i floden av kastvindar på kajerna utanför var det med viss lättnad vi alla kravlade oss upp i bussen som mirakulöst stod parkerad nära vår utgång. Medhavda juveler kunde räknas in.

Jag berättade något om årsmötet tidigare.
Vill nu bara tillägga att styrelsen omvaldes i sin önskade helhet och uppställningen ser alltså ut som följer:

 • Ordförande, undertecknad
 • Vice ordförande, Börje Rådesjö
 • Skattmästare, Maria Törnblad
 • Sekreterare, Mona Lundqvist
 • Bea Bengtsson
 • Richard Brodd
 • Jan Lycke
 • Maria Reich-Sjögren
 • Anders Roxenholt
 • Orkester Chefen Johan Nordin representerar Konserthuset medan
 • Symfonikerna Gregor Wybraniec och Nils Edin (suppleant) företräder orkestern

Med önskan om en vår så småningom, trots virus som sätter samhälle och musikkultur på svåra prov

Vänligen
Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78