Aktuella aktiviteter

Vårbrev Nr 1, 2021

Kära Symfonikernas Vänner!

Det var en tid sedan sist och det är ju ingen tillfällighet. Jag skall inte älta pandemin mer än vad som är nödvändigt men nu är det i alla fall klart att Göteborgs Symfoniker inte kommer att spela inför publik under resten av våren och försommaren, alltså inte ens i streamad form. Möjligen kan det bli frågan om några kammarmusikprojekt, men inte ens det kan nu fastslås. En smitta i huset under chefdirigentens vistelse i mars gjorde att det redan repeterade programmet ställdes in. Vänföreningen gjorde dock mitt i allt detta ett försök att hålla grytan kokande och producerade ännu en filmad intervju som lades ut på vår hemsida, gsvanner.se. Där intervjuas Konserthusets programansvarige, Marco Feklistoff, som livfullt berättar om dramatiken kring förändringen och inställda evenemang. Samtidigt pågår då fullbordandet av programmet 2021/22. Inslaget föregås av ordförandens egen lilla analys av situationen i all blygsamhet. Var så goda

Mitt i allt detta besvärliga har Vänföreningen lyckats genomföra ett årsmöte via utsända handlingar, ikryssade och insända blanketter och ett telefonmöte för styrelsen, där vår gästordförande var den återkommande Sture Carlsson, mannen som varit chef för nästan allt inom kulturlivet i Sverige. En rejäl del av våra medlemmar deltog via insända formulär. Det var en logistisk utmaning att få allt på plats enligt gällande regler, men årsmötet kunde till slut gå av stapeln den 29 mars. 2022 hoppas vi givetvis att vi i mars månad någon gång ses i Stenhammarsalen för traditionellt årsmöte.

Jag har naturligtvis ingen aning om hur nästa säsong kommer att dra igång men det är i alla fall vår förhoppningsfulla plan att vi i höst kommer att anordna fysiska vänträffar och med tanke på att vi inte setts på detta sätt sedan träffen med Johan Dalene, den unge violinisten den 3 februari 2020, blir vi kanske fler än vanligt och får kanske ha anmälan inför sammankomsterna! Den dagen, den sorgen.

En sak som kommer att ske är ju invigningen av den nya orgeln i oktober 2021. Och innan dess vet vi kanske mer om hur det blir med utdelandet ur Ann Bansmanns fond, som nu växt till sig riktigt bra. Mottagarna ur denna och de ordinarie stipendiaterna från Vänföreningen kommer givetvis att presenteras inför publik så fort det blir fysiskt möjligt enligt myndigheterna. I maj i vår beslutar styrelsen hur årets stipendier kommer att fördelas.

Vår reseledare, Bea Bengtsson, ber er markera måndag den 23 augusti för här finns en plan att hyra in fartyget s/s Bohuslän för en skärgårdstur med musik för Vännerna! Vi ber er att inte anmäla er någonstans vid denna tidpunkt – vi återkommer senare i vår/sommar med detaljinformation om destination, innehåll, priser och embarkering.

Vi tackar er som förnyat era medlemskap och tar tacksamt emot hjälp att locka fler medlemmar!

Undertecknad (f 1945) fick den 17/4 ta emot vaccin nr 1 och lär fram emot midsommar vara klarbehandlad. Hoppas att ni alla är inne i vaccinationssvängen vid det här laget! Det blir underbart att hälsa er i höst vid vänträffar och Fikastråk!

I vårvindar friska,

Vårhälsningar från Peter Schéle