Aktuella aktiviteter

Sommarbrev Nr 1, 2020

Bästa Symfonikervänner!

När vi skrev till alla våra medlemmar i april visste vi inte riktigt vartåt det barkade. Och det vet vi inte helt och hållet nu heller, när sommar och semestrar har tagit vid.

Hoppas att ni tagit del av något som de fantastiskt flitiga och uppfinningsrika Symfonikerna har haft att erbjuda oss via ett halvdussin livestreamningar i regelrätta konsertprogram med bl a Roland Pöntinen (som både dirigent och solist i två Mozart-konserter) och Santtu-Matias Rouvali i inte mindre än tre program.

Vår utmärkte redaktör, Stefan Nävermyr, meddelar dessutom att Nationaldagskonserten länkades till 400.000 lyssnare, vilket gör den totala publiken omkring 600.000 huvuden stor! Och siffrorna ökar hela tiden lavinartat, om det är ordet.

Dessa program omfattar dessutom 13 GSOplay-sessioner i olika kammarmusikaliska besättningar. Dessa kombinationer har också slagit till ute i Västra Götalands-regionen i ett 80-tal konserttillfällen som utspelade sig vid äldreboenden, bibliotek, i parker och i några fall i folks trädgårdar, hur nu detta gick till.

Förutom i Göteborg har toner förgyllt även i Munkedal, Herrljunga, Hunnebostrand och Lysekil. Ett är säkert: Närhelst det blåses faran över skall åtminstone ett kvällsprogram med Vänföreningen (när de nu kommer igång) handla om planeringen och genomförandet av många av dessa konserter.  Måns Pär Fogelberg, ansvarig för bl a GSOplay, blir en given gäst! Hur Konserthusets stolthet Side by Side by El Sistema blev en digital produktion snarare än ett läger blir också spännande att ta del av. Med målsättningen att involvera 2 500 deltagare och volontärer gör lägret i princip anspråk på att vara ett av världens största.

Konserthuset planerar i första hand för att spela konserterna från september inför publik, begränsad eller total. Går inte detta enligt regelverket att genomföra får programmen streamas under en längre period. Informationen kring detta får ni från Konserthuset vad det lider.

Vi är glada över allt stöd i våra ansträngningar att skaffa fler medlemmar.

Vårt största problem just nu är ekonomiskt. Alla våra stipendier kommer ur den fond som skapas av aktieutdelningarna. Som alla anar blev dessa i år helt negligerbara p g a pandemins verkningar. Vår nya Ann Bansmanns Fond kan möjligen ännu lämna ett bidrag till en första utdelning men även detta står just nu skrivet i stjärnorna.

Våra aktier finns givetvis kvar i vår ägo men vi väntar på bättre tider för att återta vår positiva verksamhet. GSO-musiker som ansökte om stipendier i våras är underrättade om de för ögonblicket sinade flödena. Vårt första styrelsemöte äger rum den 24 augusti och direkt efter detta avsänder vi höstens första brev där vi förhoppligen kan presentera datum för träffar och repetitioner höstsäsongen 2020.

Fikastråken har ni säkert redan markerat i det fina säsongsprogrammet med pukslagare Hernqvist på omslaget.

Jag önskar er en behaglig sommar trots de rådande förhållandena.

Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78