Kära Vänner till Göteborgs Symfoniker!
Gott Nytt År!
Jag skriver dessa rader lätt skakad och berörd av Herbert Blomstedts tolkning av Bruckners fjärde symfoni. Särskilt stämningsfullt blev det i ljuset av vår afton tillsammans med honom den 10 januari i Stenhammarsalen. Det var begränsad närvaro p g a myndigheternas rekommendationer och där satt 50 trogna Vänner och medlemmar i Stenhammarsällskapet som stod som medarrangörer denna afton.
Samlade kring maestro Blomstedt var även Dan Olsson, universitetsadjunkt (musikhistoria) från Musikhögskolan och Anders Larsson, chef för handskriftsavdelningen på Universitetsbiblioteket. Denne är ansvarig för den donation som Blomstedt tillställt biblioteket med tusentals volymer som notmaterial och böcker, många mycket gamla. Dirigenten deltog med synnerlig iver och min egen främsta uppgift blev att se till att hans mikrofon befann sig i hyfsat avstånd från hans röst.
Det blev många frågor från den uppmärksamma publiken. De skulle flera av dem sedan den 12 eller 13 januari lyssna till Bruckner-fyran och liksom jag själv komma att förtrollas av dirigentens koncentration i den 64 minuter långa symfonin där han utan öppet partitur eller stödjande stol genomförde den heroiska musikaliska insatsen. Publikens jubel visste inga gränser. Maestro är i alla fall 94 år.
Sedan var det meningen att orkestern skulle möta dirigenten Barbara Hannigan under vecka 3 men så blev inte fallet. Huset drog in sin verksamhet för att få kontroll över en liten smitta som drabbat en musiker och kanske stämma i bäcken. Meningen är sedan att verksamheten till del skall återupptas enligt programmet. För att inte röra till begreppen kommer Vännerna inte att anordna fler träffar förrän faran blåses över. Styrelsen har utlyst ett styrelsemöte den 21 februari som ersättning för det strukna mötet den 10/1. Nästa stora tilldragelse är årsmötet som äger rum måndagen den 28 mars om inget mer oförutsett inträffar. Stenhammarsalen är bokad från 19.00.
Resan över Västergötland 21-22 april är redan mycket välfylld med bara ett fåtal platser kvar. Möjligen kan ju några återbud uppstå så giv inte upp hoppet. VI har fortfarande den lyckade turen med s/s Bohuslän i augusti i friskt minne men att vädret skulle nå dessa nivåer är kanske att önska något omöjligt!
Jag tror inte vi skall utmana ödet och planera för några fler Vänträffar före årsmötet. Men så fort det blir möjligt kommer de givetvis tillbaka! Och jag kan lova er en överraskning i programmet. Jag har träffat en synnerligen intressant och evigt aktuell person som väl kommer upp till Herbert Blomstedts nivåer men inom helt andra områden. Ja, inte helt, när jag tänker närmare på det.
Vänligen
Peter Schéle. Ordförande
Göteborgs Symfonikers Vänner
Bästa symfonikervänner!
Ja, vilken höst det i alla fall blev! Hela orgelinvigningen dominerade och Vännernas egen visning den 10 november tillsammans med den fängslande professor Hans Davidsson, ordföranden i orgelakademien, höll oss alla fångade i en dryg timme i vad som måtte vara en av de bästa presentationer man överhuvudtaget varit med om. Det visades en helt fantastisk liten film om hela det intrikata innandömet och så spelade Davidsson själv ett antal väl utvalda stycken som lät orgeln komma till sin rätt i många olika register och stämmor. Vi gjorde aftonen tillsammans med Stenhammarsällskapet och publikens storlek blev idealisk för en lätthanterlig grupp som gjorde sitt bästa för att med alla sina sinnen och muskler inte bara lyssna till, utan även känna vibrationerna av, bastonerna ända in i märgen!
När smittläget är helt utrett kommer vi att återkomma till repetitionerna som en del av verksamheten. Nu njuter vi vidare av Fikastråken som kommit igång med den äran. Den 13/11 kom åtta musiker i kvartett- och oktettform och framförde helt magnifikt kompletterande musik av Glass och Mendelssohn. Folk har uppenbarligen återfunnit vägen till dessa populära smörgåskonserter och före jul finns det plats för en till lördag den 4/12, följt av ännu en den 29/1. Kaffe och smörgås serveras från 10.30, musiken inleds kl. 11.00. Bokas och betalas via GSO biljettkassa.
Men när det gäller Vänträffar så skulle vi den 15 november fått möta Santtu-Matias Rouvali kl 19 i Stenhammarsalen om han inte varit tvingad ändra sin återflygning från Finland p.g.a. trassel med någonting kring pandemin. Panik när jag får reda på detta söndag kväll och INTE vill ställa in. Vad göra? Man ringer violinisten Joel Nyman, en ung musiker skapad med riddarideal och hemslöjdkänsla (från Bollnäs). Han ställer utan vidare upp med 24 timmars varsel och gör succé. Och dessutom ramlar vi på konsertmästare Per Enoksson som bara veckan före fått det första Ann Bansmann-stipendiet på 40 000! (mer nedan). Det var en av våra mest trivsamma aftnar tillsammans och det ägde alltså rum i Stenhammarsalen med kaffe efteråt. Båda musikerna stannade kvar och deltog i trevligheterna.
Fler Vänträffar blir det snart. Redan tisdag den 14 december ses vi åter i Stenhammarsalen klockan 19 och intervjuar sedan under en timme eller så orkesterns facklige ordförande, stämledaren och pukisten Hans Hernqvist. Med honom samtalar vi om orkesterns liv och utveckling också i mer praktiska termer som arbetstider, avtal och möjligheter till vidareutbildning. Och redan någon månad senare är det dags att hälsa maestro Herbert Blomstedt välkommen, måndagen den 10 januari kl 19 i Stenhammarsalen.
OBS! Nya rutiner för anmälan till Vänträffarna:
Då det för planering av lokal och kaffe är viktigt för oss att vi veta hur många som kommer, behöver vi er anmälan i förväg. Vänträffen kostar 100 kr och det serveras kaffe med tilltugg.
Det blir en bra start på det nya musikåret!
Polstjärneprisets Finalkonsert hålls onsdag den 5 januari kl. 15.00. Fri entré med platsbokning. Boka din plats via hemsidan gso.se eller via biljettkontoret på telefon 031-726 53 00.
Vill du ha sällskap under fikapausen så har vi på GSV bokat upp några bord där vi samlas, förbeställ din förtäring i samband med platsbokning. Meddela Bea Bengtsson via info@gsv.se eller med ett sms till 070-797 64 85. Detta för att vi skall få rätta antal ”fikaplatser”.
27 oktober presenterades årets stipendiater som utgjordes av GSOs Barockakademi med musikerna Lotte Lybeck, Krister Petersson, Samuel Runsteen, Oscar Kleväng-Sokk, Terje Skomedal, Nicola Borouvka, Tuula Fleivik, Nils Edin, Tove Lund, Lisa Ford, Pierre Guis, Hans Adler, Charlotta Grahn Wetter, Marjolein Vermeeren, Johan Stern, Laura Groenestein Hendricks, Ellinor Rossing, Helena Frankmar och Joel Nyman; Kvartett Mazarin med musikerna Lotte Lybeck, Elin Stjärna, Ellinor Rossing och Pia Enblom, samt cellisten Antonio Hallongren, som kommer att dirigera 16 musiker ur GSO i en konsert i Vasakyrkan den 14 december klockan 12.00.
Vårt nya stora Ann Bansmann-stipendium på 40 000 kronor delades 10 november ut till två musiker från både 2020 och 2021. 1 januari 2017 träffade jag denna trogna medlem av Göteborgs Symfonikers Vänner, där hon i ett dikterat testamente överlämnade en summa kring 1 800 000 kronor. Med god förvaltning har dessa pengar vuxit så att vi ett par år efter Ann Bansmanns bortgång nu kunde dela ut 40 000 kronor var till dels konsertmästaren Per Enoksson, som arbetat oförtrutet i 35 år i orkestern, och till en annan trotjänare, nämligen violinisten Thord Svedlund. Mottagarna föreslås av en grupp ur GSO och godkännes av Vännernas styrelse.
Sist men inte minst så kan vi äntligen presentera det färdiga programmet för Vännernas kulturresa till Vara och Skara den 21-22 april, 2022. För mer information läs här!
Vänligen
Peter Schéle
Ordförande i Göteborgs Symfonikers Vänner
Kära speciella Vänner till Göteborgs Symfoniker!
Det var verkligen inte meningen att vi skulle vänta till mitten av oktober för att få i väg höstbrevet men så blev det av flera anledningar!
Under tiden stiger temperaturen i Konserthuset för varje dag och musiken ljuder överallt. Veckan när detta brev går ut invigs den nya orgeln med fler än 9 000 pipor. Den stora orgeln i Stockholms Konserthus (invigd 1982) har 6 100. Så vi väntar otåligt på många toner. Samtidigt har vårt program tagit form i samklang med återstarten av hela verksamheten kring Symfonikerna.
Våra vänträffar flyttar från Viktor Rydbergsalen till Stenhammarsalen, kanske mest för att vi förväntar oss fler deltagare när vi samlas för nya intressanta program efter långt uppehåll. Det betyder att entrén till Huset sker via huvudtrappan mot Götaplatsen dessa kvällar.
Vi vill också slå ett slag för GSVs fina hemsida som Bea Bengtsson håller aktuell. Saknar du fakta som du tycker borde finnas där så hör av dig till info@gsvanner.se
Vi vet att ett antal medlemmar inte har tillgång till internet och vi sänder er motsvarande brev i postal form.
Höstens Fika-stråk startade redan den 11 september med musikerna Terje Skomedal, violin, Tuula Fleivik Numo, viola och Oskar Sokk Kleväng, cello. Man spelade Tor Aulin, Antonin Dvorak, Arvo Pärt, Nadia Boulanger och Beethoven. Många hade kommit och det gick inte att ta miste på den värme mot och från musikerna som strömmade i Götaplatsfoajén!
Många av oss (ett åttiotal) som anmälde sig till utfärden 23 augusti med s/s “Bohuslän” lever ännu på svallvågorna av en totalupplevelse med strålande väder, fina kaffestunder och måltider samt inte minst den perfekta och breda konserten med tre medlemmar i familjen Edin i Styrsö kyrka. Pappa Nils Edin sitter med i Vännernas styrelse sedan många år, mamma Charlotte spelar bland annat cello och orgel/piano, och sonen Oscar deltog med bravur på viola i Hindemith-musik. Församlingsherden Agneta Olsson och hennes make, förre konserthuschefen Sture Carlsson, deltog också med stor inlevelse.
Jag kan berätta att planer finns på en spännande utflykt över Västergötland 21-22 april 2022 så reservera de dagarna!
Vi är helt medvetna om att det vid de två kvällarna då vi tillkännager årets stipendiater båda har hamnat i onsdagsabonnemang. Detta var den enda tekniska möjligheten att rymma ceremonierna inom nödvändiga tidsschema. I år är vi särskilt glada över att kunna meddela två mottagare av det nya Ann Bansmanns stipendium, resultatet av en gåva som skänktes oss av en entusiastisk, nu avliden, mångårig medlem.
Här följer de aktuella datumen:
Onsdag den 27/10 – konsert i Stora salen, GSO, kl. 19.30. Presentation i korthet av årets stipendiater ur Göteborgs Symfoniker någonstans i programmet där det passar.
Måndag den 8/11, Vänträff i Stora salen kl. 19.00. Visning via bildskärm av den helt nya orgeln av projektansvarige Hans Davidsson. Givetvis kommer det även att musiceras!
Kaffe och enkel kaka, 100 kr. Betala gärna till SWISH 123 683 72 49
Onsdag den 10 /11 – konsert i Stora salen, GSO, kl. 19.30. Presentation av de två första mottagarna av de nya Ann Bansmann-stipendierna för 2020 och 2021.
Lördag den 13/11 – Fikastråk i foajén. Kaffe och smörgås serveras från 10.30, musiken inleds kl. 11.00.
Måndag den 15/11, kl. 19.00, Stenhammarsalen. Vänträff med chefdirigenten för inte bara GSO, utan även Philharmonia Orchestra, London, Santtu-Matias Rouvali. 100 kr, kaffe, enkel kaka.
För december/januari finns redan långt framskridna planer på spännande möten. Vi hoppas kunna presentera dessa i ett cirkulär i mitten av november. Det tar ibland lite tid att kontakta artister, agenter och boka lokaler i samförstånd med hela det myllrande Huset.
På snart återseende i Konserthuset!
Peter Schéle
Ordförande i Göteborgs Symfonikers Vänner
PS.
Skicka gärna din mailadress till info@gsvanner.se
Det kommer att bli lättare att snabbt nå ut med information till våra medlemmar samtidigt som vi sparar tid och pengar. Väl så viktigt i en ideell förening.
Ordföranden är hel genomsyrad av de två orgelkonserterna den 15 och 16 oktober! Vilka upplevelser! Fantomenmusikalen är bara förnamnet.
Kära Symfonikernas Vänner!
Vilken särdeles härlig känsla det är att känna en någorlunda normal musiksäsong närma sig!
Som planerna nu ligger startar höstsäsongen för Göteborgs Symfoniker i Konserthuset enligt säsongsprogrammet den 8 och 9 september och det sker förstås under chefdirigenten Santtu-Matias Rouvali och med den internationellt omsusade pianisten Yuja Wang på återbesök i Göteborg. Särskilt trevligt är det för Vännerna eftersom de så omtyckta Fikastråken återupptas med sex konserter under säsongen med början redan lördagen den 11 september. Där kommer säkert en mer noggrann tidtabell för Vännernas evenemang att föreligga! Den kan fastställas först när myndigheternas beslut om antal tillåtna gäster i respektive sal föreligger.
Men tjuvstart sker redan med Göteborgs Pianofestival 21-22 augusti där Stenhammarsällskapet och Konserthuset är huvudmän. All information återfinns på Symfonikernas hemsida www.gso.se!
Men än viktigare för Vännerna är den redan fullbokade kryssningen i Göteborgs skärgård den 23 augusti med strandhugg på Styrsö där en musikstund äger rum i kyrkan, speciellt arrangerad för oss.
De traditionella utomhuskonserterna förläggs detta år till Bohus fästning i Kungälv där GSO ger inte mindre än sju konserter under veckorna 33, 34 och 35. Programmen finner du på www.gso.se
Under försommaren blev det klart vilka årets stipendiater är och de presenteras under en av höstens konserter och vi tillkännager namnen först då. Där kommer även två års stipendiater ur den nya Ann Bannsmans fond att meddelas. Vi väntar med beslut om vid vilken konsert detta kommer att ske för det har naturligtvis att göra med respektive musikers jourschema. Beloppet för samtliga stipendier kommer att uppgå till c:a 365 000 kronor!
Pandeminåret har som ett resultat inneburit ett glapp i medlemsantalet men vi skall rätta till detta med att sprida information om vår viktiga verksamhet i samband med många konserter. Vi väntar oss givetvis att våra varma vänner själva också sprider information om vad vi sysslar med. Vi har varit i gång i 36 säsonger nu och vår ekonomi är god och pengarna välinvesterade.
Våra Vänkvällar kommer givetvis att återupptas så snart vi kan. Våra fyra inspelade intervjuer som finns på vår hemsida bjöd bl a på möten med maestro Christoph Eschenbach, basisten och programledaren Jan Alm och förste konsertmästaren Sara Trobäck. Det var roligt att erbjuda dessa inspelningar men det skall verkligen bli matnyttigt att träffa musiker och administratörer i en fysisk miljö.
Från en av våra stipendiater förra säsongen, hornisten och dirigenten Alec Frank-Gemmill, har vi fått denna länk där ni själva kan avnjuta hur våra stipendier kan klinga!
”Dear Friends of the GSO,
Odin Ensemble has finished recording its second ever concert. Playing on instruments from the early 20th century, we present Debussy, Ravel and Dukas in scaled-down Covid-friendly versions! The concert, again from Annedalskyrkan, is available at https://youtu.be/jmj24XZnl4E
Many thanks to you all for your support,
Alec Frank-Gemmill, GSO”
Våra vänner i Stenhammarsällskapet välkomnar oss till deras medlemsmöte torsdag den 19 augusti kl. 18.00 – 19.30 i Vasakyrkans Församlingshem. Kvällens ämne är ”Artisternas syn på Wilhelm Stenhammar” och medverkar gör pianisterna Martin Sturfält och Helena Ha-Young Sul samt Stenhammarkvartetten. Anmälan görs till stenhammar@telia.com
Bästa hälsningar
Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78
Kära Symfonikernas Vänner!
Det var en tid sedan sist och det är ju ingen tillfällighet. Jag skall inte älta pandemin mer än vad som är nödvändigt men nu är det i alla fall klart att Göteborgs Symfoniker inte kommer att spela inför publik under resten av våren och försommaren, alltså inte ens i streamad form. Möjligen kan det bli frågan om några kammarmusikprojekt, men inte ens det kan nu fastslås. En smitta i huset under chefdirigentens vistelse i mars gjorde att det redan repeterade programmet ställdes in. Vänföreningen gjorde dock mitt i allt detta ett försök att hålla grytan kokande och producerade ännu en filmad intervju som lades ut på vår hemsida, gsvanner.se. Där intervjuas Konserthusets programansvarige, Marco Feklistoff, som livfullt berättar om dramatiken kring förändringen och inställda evenemang. Samtidigt pågår då fullbordandet av programmet 2021/22. Inslaget föregås av ordförandens egen lilla analys av situationen i all blygsamhet. Var så goda.
Mitt i allt detta besvärliga har Vänföreningen lyckats genomföra ett årsmöte via utsända handlingar, ikryssade och insända blanketter och ett telefonmöte för styrelsen, där vår gästordförande var den återkommande Sture Carlsson, mannen som varit chef för nästan allt inom kulturlivet i Sverige. En rejäl del av våra medlemmar deltog via insända formulär. Det var en logistisk utmaning att få allt på plats enligt gällande regler, men årsmötet kunde till slut gå av stapeln den 29 mars. 2022 hoppas vi givetvis att vi i mars månad någon gång ses i Stenhammarsalen för traditionellt årsmöte.
Jag har naturligtvis ingen aning om hur nästa säsong kommer att dra igång men det är i alla fall vår förhoppningsfulla plan att vi i höst kommer att anordna fysiska vänträffar och med tanke på att vi inte setts på detta sätt sedan träffen med Johan Dalene, den unge violinisten den 3 februari 2020, blir vi kanske fler än vanligt och får kanske ha anmälan inför sammankomsterna! Den dagen, den sorgen.
En sak som kommer att ske är ju invigningen av den nya orgeln i oktober 2021. Och innan dess vet vi kanske mer om hur det blir med utdelandet ur Ann Bansmanns fond, som nu växt till sig riktigt bra. Mottagarna ur denna och de ordinarie stipendiaterna från Vänföreningen kommer givetvis att presenteras inför publik så fort det blir fysiskt möjligt enligt myndigheterna. I maj i vår beslutar styrelsen hur årets stipendier kommer att fördelas.
Vår reseledare, Bea Bengtsson, ber er markera måndag den 23 augusti för här finns en plan att hyra in fartyget s/s Bohuslän för en skärgårdstur med musik för Vännerna! Vi ber er att inte anmäla er någonstans vid denna tidpunkt – vi återkommer senare i vår/sommar med detaljinformation om destination, innehåll, priser och embarkering.
Vi tackar er som förnyat era medlemskap och tar tacksamt emot hjälp att locka fler medlemmar!
Undertecknad (f 1945) fick den 17/4 ta emot vaccin nr 1 och lär fram emot midsommar vara klarbehandlad. Hoppas att ni alla är inne i vaccinationssvängen vid det här laget! Det blir underbart att hälsa er i höst vid vänträffar och Fikastråk!
I vårvindar friska,
Vårhälsningar från Peter Schéle
Måndag 20 april kl 19
Måns Pär Fogelberg berättar om hela det fantastiska utbudet i GSO Play och tekniken bakom!
Viktor Rydbergssalen kl 19, kaffe från 18.30.
Måndag 4 maj kl 19, i Stenhammarsalen.
När kaffet intages bestäms senare.
Konsert med Ensemble Caplet, som tack för stipendium.
Öppna repetitioner
Äger rum måndag 16 mars, med Kent Nagano, 09.45 och måndag 25 maj, med Christian Macelaru, 09.45.
Medlemsavgiften 2020
För er som känner på er att ni ännu inte betalt medlemsavgiften, så önskar vi att ni gör det senast den 15 februari, i god tid före årsmötet.
Medlemsavgift för 2020 – 350 kr/person.
Frivilliga gåvor mottages tacksamt.
Betalas till: Göteborgs Symfonikers Vänner
Bankgiro: 171-0979 SWISH: 123 683 72 49
Ange: Namn, adress, e-post
Vi kommer inte att skicka ut års-etiketter att fästa på medlemskortet, utan detta gäller som det är även för 2020.
Bästa Symfonikervän!
Välkomna tillbaka till en ny säsong med Göteborgs Symfonikers Vänner! Det är nu dags att betala medlemsavgiften för 2020, 350 kronor.
Ni kan betala till bankgiro 171-0979 eller
SWISH 123 683 72 49.
Vänligen ange namn och eventuell e-postadress på inbetalningen. Betalas snarast, dock senast 15 februari.
Måndag 9/3 kl 19.00 – Årsmöte i Stenhammarsalen! Vänligen anmäl närvaro till Konserthusets reception 031-726 53 00. Årsberättelsen finns tillgänglig i konserthusets reception två veckor före. Välkomna!
Vi tipsar också om nästa vänträff som äger rum måndag 3 februari kl 19.00, kaffe serveras från 18.30 (konsertmästare Per Enoksson undervisar sin stjärnelev Johan Dalene).
Tack för att du stödjer Göteborgs Symfonikers Vänner!
Information om Föreningen Göteborgs Symfonikers Vänners behandling av personuppgifter:
Uppgifter om medlemmarna lagras hos föreningen; namn, adress, e-mailadress och telefonnummer. Uppgifterna används vid kommunikation med medlemmarna, såsom vid informationsutskick och inbjudningar till möten, samt för uppföljning av medlemmarnas skyldigheter enligt föreningens stadgar, exempelvis betalning av medlems- och mötesavgifter. För information om eller synpunkter på föreningens behandling av personuppgifterna vänligen kontakta föreningen per e-mail till [info@gsvanner.com]. Medlem som vill begära att föreningen tar bort eller rättar uppgifter som är felaktiga eller ofullständiga kan göra detta till ovan angiven e-mailadress eller genom brev till föreningen på adress Göteborgs Symfonikers Vänner, Konserthuset Götaplatsen, 412 56 Göteborg.
Bästa Vänner till Göteborgs Symfoniker!
Under hösten som passerat har vi vant oss vid att sitta med andan i halsen när nya bilder om Coronans framfart nått oss. För att i någon mån aktivera våra medlemmar när Konserthuset varit stängt har vi använt vår hemsida för att rikta intervjuer direkt till er. Jag ber att få tacka för många glada tillrop efter de två möten som ni kunnat ta del av: ett från september med GSO:s förste gästdirigent Christoph Eschenbach, ett från oktober med vår käre gäst, basisten Jan Alm, som genom spelåren givit oss så många trevliga kvällar med musikaliska analyser av aktuella verk. Och just som dessa rader sammanställes planerar vi en tredje intervju med ingen mindre än vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali! Maestro är i Göteborg under två veckor för att göra inspelningar med GSO för senare streaming. Det gäller bl a kammarmusik för slagverk hör jag i pratet från Huset. Intervjun blir även denna gång på engelska, eftersom Rouvali föredrar det så, och min finska är obefintlig. Håll utkik på hemsidan i januari 2021!
Symfonikernas generösa producering av streamade konserter har varit rena livlinan. Jag är medveten om att inte alla har datorer hemma och därför skickas dessa rader även ut postalt även om Postnords vaga effektivitet även här säkert sätter käppar i hjulen. Kanske kan tekniskt sinnade anhöriga dra sina strån till diverse stackar.
Styrelsen hade sitt höstmöte den 16 november där ett av de viktigaste diskussionsämnena var säsongens stipendier till musikerna. Det visade sig då att vad vi trodde skulle bli en nollsumma av utdelningar från vår väsentliga förmögenhet (på grund av osäkra tider och myndigheternas råd), i själva verket gav en viss avkastning! Vid vårt möte den 17 december kommer att diskuteras hur vi skall disponera denna summa. Mer om detta kommer givetvis i vår årsberättelse där ett årsmöte är preliminärt planerat till den 22 mars 2021.
Ann Bansmanns fond som instiftats genom ett generöst testamente av en avliden trogen GSO-vän har växt till sig och det gör att en första utdelning kan genomföras under detta spelår. Stipendiet söks inte utan utses genom beslut inom orkestern. Beloppet är 40 000 kr och kan användas efter eget skön. Förmodligen kommer stipendiet att delas ut vid en streamad konsert i vinter.
Eftersom det är 150 år sedan Wilhelm Stenhammar föddes 1871 har Stenhammarsällskapet sammanställt ett fint program vars genomförande är helt avhängigt pandemins utbredning eller tillbakagång. Vi har tillsammans bestämt att i början av januari återkomma med en uppdatering av läget sådant det då ter sig. En hyllning på Mariebergskyrkogården i Majorna den 7 februari, tonsättarens födelsedag, lär säkert gå att genomföra. Resten står och faller med Konserthusets säkerhetsplanering.
Fikastråken på lördagsförmiddagar kommer inte att upptas förrän övrig verksamhet i Konserthuset är igång.
Det allra viktigaste nu är att alla ni trogna medlemmar förblir våra goda informatörer. Ett medlemskap i Vännerna är en utmärkt julklapp liksom CD-inspelningarna som finns tillgängliga i Konserthusets kassa vardagar 12–18. Man kan även köpa presentkort, t o m via nätet!
Vi vill också påminna om att det redan nu går bra att förlänga sitt medlemskap i Vänföreningen.
I väntan på nya, glada nyheter önskas ni alla en meningsfull advent, en God Jul 2020 och ett MYCKET bättre 2021.
Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
peterschele@yahoo.com
Bästa Vänner kring Göteborgs Symfoniker!
Den 24 augusti hade Vänstyrelsen sitt första höstmöte och vi kunde då konstatera att musikerna under vår och sommar försett hela regionen med massor av konserttillfällen och att de streamade produktionerna blivit en succé.
Ett förändrat höstprogram tog sin början vecka 37, då den efterlängtade gästen Manfred Honeck gav en konsert utan publik, men som streamades.
Vi vet att somliga av våra medlemmar inte kan utnyttja streamingtjänster men den moderna teknikens vägar måste ändå anträdas och i den andan har vi nu planer på att tills vidare ersätta regelrätta och fysiska Vänträffar med ett inspelat möte på vår hemsida!
Därför har vi frågat maestro Christoph Eschenbach, förste gästdirigent, om han ville ställa upp vid detta första tillfälle i Vänföreningens dopp i framtidens badvatten. I skrivande stund vet jag inte svaret men ett par program kommer att spelas in, så mycket är säkert.
Myndigheternas beslut om att tillåta ett visst antal lyssnare i de olika lokalerna påverkar häftigt planeringen och den 12 september när jag skriver detta är inga slutgiltiga beslut fattade. Så snart detta sker kommer vi att på vår hemsida informera om läget.
Jag vore tacksam om Vänner som känner andra vänner utan dator kunde vara vår djungeltelegraf till dessa trogna medlemmar medan de väntar på att nås av Postnords mer långsamt fungerande kanaler.
Jag vill samtidigt berätta att adresserna till Vännerna och vår hemsida är ändrade till de följande: gsvanner.se och info@gsvanner.se.
Vännernas populära repetitionstillfällen ligger också på is men vi väntar med spänning när dessa åter kan erbjudas.
Vi kan glädja oss åt att våra aktier åter stigit till klassiska nivåer men det hann tyvärr inte påverka utdelningarna som blev en bråkdel av sin normala nivå. Musikerna som sökte stipendier är medvetna om läget och vi tror att 2021 skall bli ett normalare år på alla sätt!
Vi behöver mer hjälp att locka till oss nya medlemmar och hoppas att våra trogna vänner fortsätter hjälpa till i god och vänligt aggressiv anda.
Vi återkommer med mer information! Se till att ta del av det fina innehållet i magasinet Podiet nr 1 (med cellisten Johan Stern på omslaget). Inte minst de kulturhistoriska artiklarna är oumbärliga!
Hösthälsningar från Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78
Bästa Symfonikervänner!
När vi skrev till alla våra medlemmar i april visste vi inte riktigt vartåt det barkade. Och det vet vi inte helt och hållet nu heller, när sommar och semestrar har tagit vid.
Hoppas att ni tagit del av något som de fantastiskt flitiga och uppfinningsrika Symfonikerna har haft att erbjuda oss via ett halvdussin livestreamningar i regelrätta konsertprogram med bl a Roland Pöntinen (som både dirigent och solist i två Mozart-konserter) och Santtu-Matias Rouvali i inte mindre än tre program.
Vår utmärkte redaktör, Stefan Nävermyr, meddelar dessutom att Nationaldagskonserten länkades till 400.000 lyssnare, vilket gör den totala publiken omkring 600.000 huvuden stor! Och siffrorna ökar hela tiden lavinartat, om det är ordet.
Dessa program omfattar dessutom 13 GSOplay-sessioner i olika kammarmusikaliska besättningar. Dessa kombinationer har också slagit till ute i Västra Götalands-regionen i ett 80-tal konserttillfällen som utspelade sig vid äldreboenden, bibliotek, i parker och i några fall i folks trädgårdar, hur nu detta gick till.
Förutom i Göteborg har toner förgyllt även i Munkedal, Herrljunga, Hunnebostrand och Lysekil. Ett är säkert: Närhelst det blåses faran över skall åtminstone ett kvällsprogram med Vänföreningen (när de nu kommer igång) handla om planeringen och genomförandet av många av dessa konserter. Måns Pär Fogelberg, ansvarig för bl a GSOplay, blir en given gäst! Hur Konserthusets stolthet Side by Side by El Sistema blev en digital produktion snarare än ett läger blir också spännande att ta del av. Med målsättningen att involvera 2 500 deltagare och volontärer gör lägret i princip anspråk på att vara ett av världens största.
Konserthuset planerar i första hand för att spela konserterna från september inför publik, begränsad eller total. Går inte detta enligt regelverket att genomföra får programmen streamas under en längre period. Informationen kring detta får ni från Konserthuset vad det lider.
Vi är glada över allt stöd i våra ansträngningar att skaffa fler medlemmar.
Vårt största problem just nu är ekonomiskt. Alla våra stipendier kommer ur den fond som skapas av aktieutdelningarna. Som alla anar blev dessa i år helt negligerbara p g a pandemins verkningar. Vår nya Ann Bansmanns Fond kan möjligen ännu lämna ett bidrag till en första utdelning men även detta står just nu skrivet i stjärnorna.
Våra aktier finns givetvis kvar i vår ägo men vi väntar på bättre tider för att återta vår positiva verksamhet. GSO-musiker som ansökte om stipendier i våras är underrättade om de för ögonblicket sinade flödena. Vårt första styrelsemöte äger rum den 24 augusti och direkt efter detta avsänder vi höstens första brev där vi förhoppligen kan presentera datum för träffar och repetitioner höstsäsongen 2020.
Fikastråken har ni säkert redan markerat i det fina säsongsprogrammet med pukslagare Hernqvist på omslaget.
Jag önskar er en behaglig sommar trots de rådande förhållandena.
Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78
Bästa Symfonikervänner!
Ja detta blev sannerligen en dramatisk vår som kom att påverka allt och alla. Som tur var hann vi gott och väl utföra vår resa till Hamburg i februari och komma tillbaka. Dessutom lyckades vi genomföra vårt årsmöte den 9 mars och inte många dagar efter detta stängde Konserthuset sin verksamhet, i vart fall den ordinarie med publik på plats! Via Husets hemsida har man erbjudit flera små konserter i det mindre formatet och man kommer också att sända ut större produktioner vad det lider.
På Vänföreningens hemsida finns redan en skildring av Hamburg-resan men jag avslutar detta brev med en kortversion för er som saknar uppkoppling. Vi skall också säga att med den svajiga ekonomiska situation som följt i coronans spår är det inte alls säkert att vårt stora aktieinnehav i år ger utdelning. Hur detta kan komma att påverka vår stipendieutdelning återkommer vi till.
Konserthusets program för april är helt inställt. Detta innebär också att Vänträffen måndag den 20 april med husets ansvarige för GSO Play, Måns Pär Fogelberg, liksom Fikastråket lördag den 25 april ställs in. Måndag 4 maj var det meningen att stipendiaterna Ensemble Caplet skulle spela för Vännerna i Stenhammarsalen. Så blir inte fallet. I skrivande stund är hela Point Music Festival i maj inställd likaså, liksom förstås repetitionen den 25 maj under dirigenten Cristian Macelaru.
Vid årsmötet, där cirka 90 medlemmar anmält närvaro till Stenhammarsalen, leddes förhandlingarna av förre konserthuschefen Sture Carlsson med samma humoristiska säkerhet som förra gången han gästade oss, nämligen i mars 2017.
Till allas lättnad tillerkändes styrelsen ansvarsfrihet för 2019. Våra revisorer, Jan Kärrqvist och Elias Eriksson avtackades efter väl förrättade värv, Kärrqvist under eoner av tid, Eriksson i tre år. Till nya revisorer valdes Cecilia Sundberg och Bengt Meyer.
För musikunderhållningen vid mötet svarade cellisterna Petra Lundin och Anders Robertson tillsammans med pianisten August Holmgren.
När resan till Hamburg anträddes hade det blåst småspik i veckor. Det var den 18/2 och högvattnet hade varit påtagligt i de trakter vi passerade. Hallands vattendrag hade på många håll svämmat över sina breddar men vi stänkte oss trosvisst fram! Efter upphämtning av våra gäster från Helsingborgs Vänförening vid färjan till Helsingör gick färden som en oljad blixt. Vår medlem och färdledare, Bea Bengtsson, hade sett till att lunch väntade på färjan mellan Rödby och Puttgarden och under vidare färd genom norra Tyskland underhöll oss musikvetaren Camilla Lundberg med anekdoter fritt anpassade till vår geografiska passage.
Första kvällen intogs en enkel soppmiddag på hotellet (Hamburg Hafen). Dagen därpå gjordes stor stadsrundtur som övergick i en spännande Hafenrundfart på Elbes vatten. Lunch följde på ett underbart restaurerat segelfartyg. Ett par timmars vila (eller vad som helst) infann sig inför kvällens “Madama Butterfly” av Puccini på Staatsoper.
Det var en spännande föreställning med fina sångare, särskilt de kvinnliga. I pausen serverades vin och eleganta smörgåsar.
Den 20/2 var förmiddagen ledig och folk irrade omkring på egen hand inför resans höjdpunkt. Hamburgs nya stolthet, konserthuset Elbphilharmonie, dikt an Elbe, var en öronbedövande arkitektonisk upplevelse. Enorma utrymmen, lysande akustik och en makalös placering på kaj och ovanpå ett gammalt hamnskjul. Ledde konserten gjorde chefdirigenten Alan Gilbert, tidigare chef för Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och New York Philharmonic, numer chefdirigent för husorkestern Norddeutsche Rundfunk. Efter musik av Bartok och koreanskan Unsuk Chin kom Yefim Bronfman som solist i Rachmaninovs pianokonsert nr 3 och gav flera av oss en av de häftigaste musikaliska upplevelserna någonsin.
Påtagligt nöjd med aftonen förenade sig Gilbert med oss i en bar där vi fick en pratstund med honom (han talar och förstår en del svenska, bosatt som han är i Äppelviken i Bromma och gift med cellisten Kajsa William-Olsson, som härstammar från Göteborg). När vi efter allt detta härliga sånär hade blåst i floden av kastvindar på kajerna utanför var det med viss lättnad vi alla kravlade oss upp i bussen som mirakulöst stod parkerad nära vår utgång. Medhavda juveler kunde räknas in.
Jag berättade något om årsmötet tidigare.
Vill nu bara tillägga att styrelsen omvaldes i sin önskade helhet och uppställningen ser alltså ut som följer:
Med önskan om en vår så småningom, trots virus som sätter samhälle och musikkultur på svåra prov
Vänligen
Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78
Bästa Vänner till Göteborgs Symfoniker!
Dessa rader skrives när hemska halloween är gången, vackra Allhelgona har kämpat för sitt liv bland skräckinjagande pumpor, gåsen är aväten med svartsoppa och allt och vi förbereder oss för Thanksgiving-kalkon och advent.
Själv gjorde jag artistisk debut inom Fikastråket lördag den 16/11 när Ensemble Caplet behövde en haiku-recitatör i brådrasket till ett stycke av violinisten Pierre Guis. Mikrofonen var död och jag tvangs läsa raderna i fanjunkarläge för att de skulle gå fram över auditoriet.
Vid konserten den 24/10 kungjordes årets stipendier för musiker i GSO till en totalsumma av 212 000 kronor. Numer sker dessa ceremonier i början av konsertens andra del, denna gång inför Santtu-Matias Rovalis tolkning av Prokofjevs Symfoni nr 5. Inga blommor eller diplom utdelas för att inte störa den musikaliska pulsen. Musikerna ställer sig helt enkelt upp när deras namn nämns. Enklast så.
Årets stipendiater är:
Violinisterna Justyna Jara (andra konsertmästare), Joel Nyman, Hanna Eliasson och Pierre Guis, violisterna Laura Groenestein-Hendricks och Susanne Brunström, cellisterna Johan Stern, Jun Sasaki och Antonio Hallongren, basisten Jan Alm, flöjtisten Marjolein Vermeere och harpisten Erik Groenestein-Hendricks. Dessutom uppmärksammades sångarna Mia Edvardsson och Mikael Englund i Göteborgs Symfonikers Vokalensemble.
Jag har flera gånger berättat om Cd-boxen kring Endre Wolfs musicerande. Samlingen av den legendariske konsertmästarens spel är sammanställd av förre konsert masmästaren i GSO, Christer Thorvaldsson. Boxen finns att köpa i Konserthusets biljettkassa och är en perfekt julklapp.
Någonstans skrev jag att man inte längre kunde beställa mat i samband med de öppna repetitionerna. Detta var fel. Ring bara Konserthusets växel (031/726 5300) och meddela att ni vill äta! Se dock till att låta musikerna förse sig först!
Öppen repetition, måndag 2 december 2019 kl. 09.45
Samling vid stora entrén. Christoph Eschenbach dirigerar Sjostakovitj/Mozart. Repordning ej fastställd.
Öppen repetition tisdag 7 januari 2020 kl. 09.45
Klaus Mäkelä leder Bruckner/Mozart. Repordning ej fastställd.
FIKASTRÅK:
Lördag 14 december kl. 11.00.
Lördag 15 februari 2020, kl. 11.00.
Smörgåsar serveras från 10.30
OBS! Konserthuset är kontantfritt – boka gärna biljett på www.gso.se
VÄNTRÄFFAR
Välkomna kl 19.00 till Viktor Rydbergssalen:
Måndag 9 december med cellisten Antonio Hallongren, som både musicerar och berättar om sitt liv.
Måndag 13 januari 2020. Jan Alm berättar om Richard Strauss och Sibelius.
Måndag 3 februari 2020 Konsertmästaren Per Enoksson, undervisar sin elev Johan Dalene, som är solist med GSO under veckan (tre konserter!).
Observera programändring från Mendelssohn till Mozart! Dalene kommer från Norrköping och har redan en internationell karriär på gång.
100 kr för kvällen med kaffe/te och liten kaka.
Swisha gärna! SWISH: 123 683 72 49
Välkomna till ett spännande program!
Peter Schéle
Ordförande, Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78
P.S Vi ber er uppmärksamma att Vännernas hemsida fått en ansiktslyftning genom insatser av styrelseledamoten Bea Bengtsson. Kom gärna med synpunkter om denna direkt till Bea via mejl kontakt@gsvanner.com.
Bästa Symfonikervänner!
Detta är inte vårt typiska septemberbrev i början av säsongen. I slutet av augusti avled vår sedan 90-talet trogna sekreterare, Ulla Thelander, och lämnade ett påtagligt tomrum efter sig. Hon kom till Vännerna när föreningen bara var helt ung. Hon var vid sin bortgång 83 år och fylld av livsglädje när hon drabbades av flera olyckor i följd. För att underlätta för Ulla förlades flera styrelsemöten under hösten och vintern 2018 till hennes hem. Som varande en socialt utåtriktad person fortsatte hon i sin vanliga stil med regelbundna luncher och kaffestunder för mängder av vänner. Ulla var mycket musikalisk och det var hennes avsikt att inleda studier på Musikhögskolan i Göteborg. Hon vann en ungdomstävling vid pianot på Skansen i 20-årsåldern. Mer av en tillfällighet än av grundlig planering kom hon att studera medicin och här kom hon sedermera att inrikta sig på psykiatri, så småningom som överläkare. På fritiden var hon flera gånger reseledare när ungdomsorkestern Göta Lejon turnerade utomlands. Hon var under decennier den ständigt närvarande vid Vännernas träffar och ihågkommen inte minst för sitt eminenta hembakade bröd. Ulla sörjes av alla som mötte henne. Nu sköter hennes efterträdare i styrelsen, Mona Lundqvist, hennes omfattande sysslor. Ulla Thelander jordfästes i Askims kyrka den 13 september, där många samlats.
Vi har dessutom anledning sörja förre lagmannen i kammarrätten, Gunnar Dyhre, 81, som avled i augusti. Han har de senaste två åren varit inbjuden ordförande vid våra årsmöten i mars, och vi minns hans knivskarpa, korrekta och humoristiska sätt att leda våra förhandlingar.
En glädjande nyhet mitt i allt detta är att vår resa till Hamburg och Elbphilharmonie i februari 2020 omedelbart fulltecknades, bara inom ett par timmar. En restlista är upprättad.
Första Vänträffen äger som tidigare meddelats rum måndag 23 september, men Jan Alm (som sitter på podiet i full repetition) ersätts av författaren och recensenten Magnus Haglund som både pratar om sin nya bok om Stenhammar och om Carl Nielsen. Välkomna kl 19 till Viktor Rydbergssalen.
100 kr för kvällen med kaffe/te och liten kaka.
Swisha gärna – SWISH: 123 683 72 49
Återstående programpunkter i höst:
Lördag den 5 oktober kl 11.00 (smörgås serveras från kl 10.30) – FIKA-stråket.
OBS! Konserthuset är kontantfritt – boka gärna biljett här!
Måndag den 21 oktober – repetition under Rouvali. Insläpp 09.45 vid Stora entrén.
Torsdag den 24 oktober tillkännages årets stipendier under konserten som leds av chefdirigenten.
Lördag den 16 november kl 11.00 (smörgås serveras från kl 10.30) – ännu ett FIKA-stråk.
Måndag den 2 december – repetition under Christoph Eschenbach. Insläpp 09.45 vid Stora entrén.
Måndag den 9 december kl 19.00– Vänträff med nyanställde cellisten Antonio Hallongren.
Lördag den 14 december kl 11.00 (smörgås serveras från kl 10.30) – ännu ett FIKA-stråk.
Vad gäller lunch under repetitionerna gäller i fortsättningen att det serveras i mån av tillgång då det visat sig för komplicerat att förbeställa och sedan kontrollera detta. För övrigt gäller att Vännerna väntar tills köande fått sin beskärda del.
Med hösthälsning
Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78
PS Min gamle teckningslärare i Sundsvall 1958-61,
Kjell Lönnå, kommer med en av sina körer till stan. Lördag den 21 september sjunger de i Annedalskyrkan klockan 15.00. DS
Göteborgs Symfonikers Vänner har till ändamål att stödja Göteborgs Symfoniker i deras verksamhet såväl ekonomiskt som opinionsmässigt. Den skall icke engagera sig i programval, konstnärliga frågor eller annat som kan påverka orkesterns frihet och integritet.
Göteborgs Symfonikers Vänner
Konserthuset, Götaplatsen, 412 56 Göteborg
info@gsvanner.se
Org nr: 857204–7291
Bankgiro: 171–0979 SWISH 123 683 72 49
www.gsvanner.se