Aktuella aktiviteter

Höstbrev Nr 2, 2019

Bästa Vänner till Göteborgs Symfoniker!

Dessa rader skrives när hemska halloween är gången, vackra Allhelgona har kämpat för sitt liv bland skräckinjagande pumpor, gåsen är aväten med svartsoppa och allt och vi förbereder oss för Thanksgiving-kalkon och advent.

Själv gjorde jag artistisk debut inom Fikastråket lördag den 16/11 när Ensemble Caplet behövde en haiku-recitatör i brådrasket till ett stycke av violinisten Pierre Guis. Mikrofonen var död och jag tvangs läsa raderna i fanjunkarläge för att de skulle gå fram över auditoriet.

Vid konserten den 24/10 kungjordes årets stipendier för musiker i GSO till en totalsumma av 212 000 kronor. Numer sker dessa ceremonier i början av konsertens andra del, denna gång inför Santtu-Matias Rovalis tolkning av Prokofjevs Symfoni nr 5. Inga blommor eller diplom utdelas för att inte störa den musikaliska pulsen. Musikerna ställer sig helt enkelt upp när deras namn nämns. Enklast så.

Årets stipendiater är:
Violinisterna Justyna Jara (andra konsertmästare), Joel Nyman, Hanna Eliasson och Pierre Guis, violisterna Laura Groenestein-Hendricks och Susanne Brunström, cellisterna Johan Stern, Jun Sasaki och Antonio Hallongren, basisten Jan Alm, flöjtisten Marjolein Vermeere och harpisten Erik Groenestein-Hendricks. Dessutom uppmärksammades sångarna Mia Edvardsson och Mikael Englund i Göteborgs Symfonikers Vokalensemble.

Jag har flera gånger berättat om Cd-boxen kring Endre Wolfs musicerande. Samlingen av den legendariske konsertmästarens spel är sammanställd av förre konsert masmästaren i GSO, Christer Thorvaldsson. Boxen finns att köpa i Konserthusets biljettkassa och är en perfekt julklapp.

Någonstans skrev jag att man inte längre kunde beställa mat i samband med de öppna repetitionerna. Detta var fel. Ring bara Konserthusets växel (031/726 5300) och meddela att ni vill äta! Se dock till att låta musikerna förse sig först!

Öppen repetition, måndag 2 december 2019 kl. 09.45
Samling vid stora entrén. Christoph Eschenbach dirigerar Sjostakovitj/Mozart. Repordning ej fastställd.

Öppen repetition tisdag 7 januari 2020 kl. 09.45
Klaus Mäkelä leder Bruckner/Mozart. Repordning ej fastställd.

FIKASTRÅK:
Lördag 14 december kl. 11.00.
Lördag 15 februari 2020, kl. 11.00.
Smörgåsar serveras från 10.30
OBS! Konserthuset är kontantfritt – boka gärna biljett på www.gso.se

VÄNTRÄFFAR
Välkomna kl 19.00 till Viktor Rydbergssalen:

Måndag 9 december med cellisten Antonio Hallongren, som både musicerar och berättar om sitt liv.
Måndag 13 januari 2020. Jan Alm berättar om Richard Strauss och Sibelius.
Måndag 3 februari 2020 Konsertmästaren Per Enoksson, undervisar sin elev Johan Dalene, som är solist med GSO under veckan (tre konserter!).
Observera programändring från Mendelssohn till Mozart! Dalene kommer från Norrköping och har redan en internationell karriär på gång.

100 kr för kvällen med kaffe/te och liten kaka.
Swisha gärna! SWISH: 123 683 72 49

Välkomna till ett spännande program!
Peter Schéle
Ordförande, Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78

P.S Vi ber er uppmärksamma att Vännernas hemsida fått en ansiktslyftning genom insatser av styrelseledamoten Bea Bengtsson. Kom gärna med synpunkter om denna direkt till Bea via mejl kontakt@gsvanner.com.