Aktuella aktiviteter

Höstbrev Nr 2, 2021

Kära speciella Vänner till Göteborgs Symfoniker!

Det var verkligen inte meningen att vi skulle vänta till mitten av oktober för att få i väg höstbrevet men så blev det av flera anledningar!

Under tiden stiger temperaturen i Konserthuset för varje dag och musiken ljuder överallt. Veckan när detta brev går ut invigs den nya orgeln med fler än 9 000 pipor. Den stora orgeln i Stockholms Konserthus (invigd 1982) har 6 100. Så vi väntar otåligt på många toner. Samtidigt har vårt program tagit form i samklang med återstarten av hela verksamheten kring Symfonikerna.

Våra vänträffar flyttar från Viktor Rydbergsalen till Stenhammarsalen, kanske mest för att vi förväntar oss fler deltagare när vi samlas för nya intressanta program efter långt uppehåll. Det betyder att entrén till Huset sker via huvudtrappan mot Götaplatsen dessa kvällar.

Vi vill också slå ett slag för GSVs fina hemsida som Bea Bengtsson håller aktuell. Saknar du fakta som du tycker borde finnas där så hör av dig till info@gsvanner.se

Vi vet att ett antal medlemmar inte har tillgång till internet och vi sänder er motsvarande brev i postal form.

Höstens Fika-stråk startade redan den 11 september med musikerna Terje Skomedal, violin, Tuula Fleivik Numo, viola och Oskar Sokk Kleväng, cello. Man spelade Tor Aulin, Antonin Dvorak, Arvo Pärt, Nadia Boulanger och Beethoven. Många hade kommit och det gick inte att ta miste på den värme mot och från musikerna som strömmade i Götaplatsfoajén!

Många av oss (ett åttiotal) som anmälde sig till utfärden 23 augusti med s/s “Bohuslän” lever ännu på svallvågorna av en totalupplevelse med strålande väder, fina kaffestunder och måltider samt inte minst den perfekta och breda konserten med tre medlemmar i familjen Edin i Styrsö kyrka. Pappa Nils Edin sitter med i Vännernas styrelse sedan många år, mamma Charlotte spelar bland annat cello och orgel/piano, och sonen Oscar deltog med bravur på viola i Hindemith-musik. Församlingsherden Agneta Olsson och hennes make, förre konserthuschefen Sture Carlsson, deltog också med stor inlevelse.

Jag kan berätta att planer finns på en spännande utflykt över Västergötland 21-22 april 2022 så reservera de dagarna!

Vi är helt medvetna om att det vid de två kvällarna då vi tillkännager årets stipendiater båda har hamnat i onsdagsabonnemang. Detta var den enda tekniska möjligheten att rymma ceremonierna inom nödvändiga tidsschema. I år är vi särskilt glada över att kunna meddela två mottagare av det nya Ann Bansmanns stipendium, resultatet av en gåva som skänktes oss av en entusiastisk, nu avliden, mångårig medlem.

Här följer de aktuella datumen

Onsdag den 27/10 – konsert i Stora salen, GSO, kl. 19.30. Presentation i korthet av årets stipendiater ur Göteborgs Symfoniker någonstans i programmet där det passar.

Måndag den 8/11, Vänträff i Stora salen kl. 19.00. Visning via bildskärm av den helt nya orgeln av projektansvarige Hans Davidsson. Givetvis kommer det även att musiceras!
Kaffe och enkel kaka, 100 kr. Betala gärna till SWISH 123 683 72 49

Onsdag den 10 /11 – konsert i Stora salen, GSO, kl. 19.30. Presentation av de två första mottagarna av de nya Ann Bansmann-stipendierna för 2020 och 2021.

Lördag den 13/11 – Fikastråk i foajén. Kaffe och smörgås serveras från 10.30, musiken inleds kl. 11.00.

Måndag den 15/11, kl. 19.00, Stenhammarsalen. Vänträff med chefdirigenten för inte bara GSO, utan även Philharmonia Orchestra, London, Santtu-Matias Rouvali. 100 kr, kaffe, enkel kaka.

För december/januari finns redan långt framskridna planer på spännande möten. Vi hoppas kunna presentera dessa i ett cirkulär i mitten av november. Det tar ibland lite tid att kontakta artister, agenter och boka lokaler i samförstånd med hela det myllrande Huset.

På snart återseende i Konserthuset!

Peter Schéle
Ordförande i Göteborgs Symfonikers Vänner

PS.
Skicka gärna din mailadress till info@gsvanner.se
Det kommer att bli lättare att snabbt nå ut med information till våra medlemmar samtidigt som vi sparar tid och pengar. Väl så viktigt i en ideell förening.

Ordföranden är hel genomsyrad av de två orgelkonserterna den 15 och 16 oktober! Vilka upplevelser! Fantomenmusikalen är bara förnamnet.