Aktuella aktiviteter

Höstbrev Nr 2, 2020

 Bästa Vänner till Göteborgs Symfoniker!

Under hösten som passerat har vi vant oss vid att sitta med andan i halsen när nya bilder om Coronans framfart nått oss. För att i någon mån aktivera våra medlemmar när Konserthuset varit stängt har vi använt vår hemsida för att rikta intervjuer direkt till er. Jag ber att få tacka för många glada tillrop efter de två möten som ni kunnat ta del av: ett från september med GSO:s förste gästdirigent Christoph Eschenbach, ett från oktober med vår käre gäst, basisten Jan Alm, som genom spelåren givit oss så många trevliga kvällar med musikaliska analyser av aktuella verk. Och just som dessa rader sammanställes planerar vi en tredje intervju med ingen mindre än vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali! Maestro är i Göteborg under två veckor för att göra inspelningar med GSO för senare streaming. Det gäller bl a kammarmusik för slagverk hör jag i pratet från Huset. Intervjun blir även denna gång på engelska, eftersom Rouvali föredrar det så, och min finska är obefintlig. Håll utkik på hemsidan i januari 2021!

Symfonikernas generösa producering av streamade konserter har varit rena livlinan. Jag är medveten om att inte alla har datorer hemma och därför skickas dessa rader även ut postalt även om Postnords vaga effektivitet även här säkert sätter käppar i hjulen. Kanske kan tekniskt sinnade anhöriga dra sina strån till diverse stackar.

Styrelsen hade sitt höstmöte den 16 november där ett av de viktigaste diskussionsämnena var säsongens stipendier till musikerna. Det visade sig då att vad vi trodde skulle bli en nollsumma av utdelningar från vår väsentliga förmögenhet (på grund av osäkra tider och myndigheternas råd), i själva verket gav en viss avkastning! Vid vårt möte den 17 december kommer att diskuteras hur vi skall disponera denna summa. Mer om detta kommer givetvis i vår årsberättelse där ett årsmöte är preliminärt planerat till den 22 mars 2021.

Ann Bansmanns fond som instiftats genom ett generöst testamente av en avliden trogen GSO-vän har växt till sig och det gör att en första utdelning kan genomföras under detta spelår. Stipendiet söks inte utan utses genom beslut inom orkestern. Beloppet är 40 000 kr och kan användas efter eget skön. Förmodligen kommer stipendiet att delas ut vid en streamad konsert i vinter.

Eftersom det är 150 år sedan Wilhelm Stenhammar föddes 1871 har Stenhammarsällskapet sammanställt ett fint program vars genomförande är helt avhängigt pandemins utbredning eller tillbakagång. Vi har tillsammans bestämt att i början av januari återkomma med en uppdatering av läget sådant det då ter sig. En hyllning på Mariebergskyrkogården i Majorna den 7 februari, tonsättarens födelsedag, lär säkert gå att genomföra. Resten står och faller med Konserthusets säkerhetsplanering.

Fikastråken på lördagsförmiddagar kommer inte att upptas förrän övrig verksamhet i Konserthuset är igång.

Det allra viktigaste nu är att alla ni trogna medlemmar förblir våra goda informatörer. Ett medlemskap i Vännerna är en utmärkt julklapp liksom CD-inspelningarna som finns tillgängliga i Konserthusets kassa vardagar 12–18. Man kan även köpa presentkort, t o m via nätet!

Vi vill också påminna om att det redan nu går bra att förlänga sitt medlemskap i Vänföreningen.

I väntan på nya, glada nyheter önskas ni alla en meningsfull advent, en God Jul 2020 och ett MYCKET bättre 2021.

Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
peterschele@yahoo.com