Aktuella aktiviteter

Höstbrev Nr 1, 2021

Kära Symfonikernas Vänner!

Vilken särdeles härlig känsla det är att känna en någorlunda normal musiksäsong närma sig!

Som planerna nu ligger startar höstsäsongen för Göteborgs Symfoniker i Konserthuset enligt säsongsprogrammet den 8 och 9 september och det sker förstås under chefdirigenten Santtu-Matias Rouvali och med den internationellt omsusade pianisten Yuja Wang på återbesök i Göteborg. Särskilt trevligt är det för Vännerna eftersom de så omtyckta Fikastråken återupptas med sex konserter under säsongen med början redan lördagen den 11 september. Där kommer säkert en mer noggrann tidtabell för Vännernas evenemang att föreligga! Den kan fastställas först när myndigheternas beslut om antal tillåtna gäster i respektive sal föreligger.

Men tjuvstart sker redan med Göteborgs Pianofestival 21-22 augusti där Stenhammarsällskapet och Konserthuset är huvudmän. All information återfinns på Symfonikernas hemsida www.gso.se!

Men än viktigare för Vännerna är den redan fullbokade kryssningen i Göteborgs skärgård den 23 augusti med strandhugg på Styrsö där en musikstund äger rum i kyrkan, speciellt arrangerad för oss.

De traditionella utomhuskonserterna förläggs detta år till Bohus fästning i Kungälv där GSO ger inte mindre än sju konserter under veckorna 33, 34 och 35. Programmen finner du på www.gso.se

Under försommaren blev det klart vilka årets stipendiater är och de presenteras under en av höstens konserter och vi tillkännager namnen först då. Där kommer även två års stipendiater ur den nya Ann Bannsmans fond att meddelas. Vi väntar med beslut om vid vilken konsert detta kommer att ske för det har naturligtvis att göra med respektive musikers jourschema. Beloppet för samtliga stipendier kommer att uppgå till c:a 365 000 kronor!

Pandeminåret har som ett resultat inneburit ett glapp i medlemsantalet men vi skall rätta till detta med att sprida information om vår viktiga verksamhet i samband med många konserter. Vi väntar oss givetvis att våra varma vänner själva också sprider information om vad vi sysslar med. Vi har varit i gång i 36 säsonger nu och vår ekonomi är god och pengarna välinvesterade.

Våra Vänkvällar kommer givetvis att återupptas så snart vi kan. Våra fyra inspelade intervjuer som finns på vår hemsida bjöd bl a på möten med maestro Christoph Eschenbach, basisten och programledaren Jan Alm och förste konsertmästaren Sara Trobäck. Det var roligt att erbjuda dessa inspelningar men det skall verkligen bli matnyttigt att träffa musiker och administratörer i en fysisk miljö.

Från en av våra stipendiater förra säsongen, hornisten och dirigenten Alec Frank-Gemmill, har vi fått denna länk där ni själva kan avnjuta hur våra stipendier kan klinga!

Dear Friends of the GSO,

Odin Ensemble has finished recording its second ever concert. Playing on instruments from the early 20th century, we present Debussy, Ravel and Dukas in scaled-down Covid-friendly versions! The concert, again from Annedalskyrkan, is available at https://youtu.be/jmj24XZnl4E  

Many thanks to you all for your support,

Alec Frank-Gemmill, GSO

Våra vänner i Stenhammarsällskapet välkomnar oss till deras medlemsmöte torsdag den 19 augusti kl. 18.00 – 19.30 i Vasakyrkans Församlingshem. Kvällens ämne är ”Artisternas syn på Wilhelm Stenhammar” och medverkar gör pianisterna Martin Sturfält och Helena Ha-Young Sul samt Stenhammarkvartetten. Anmälan görs till stenhammar@telia.com

Bästa hälsningar
Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78