Aktuella aktiviteter

Höstbrev Nr 1, 2019

Bästa Symfonikervänner!

Detta är inte vårt typiska septemberbrev i början av säsongen. I slutet av augusti avled vår sedan 90-talet trogna sekreterare, Ulla Thelander, och lämnade ett påtagligt tomrum efter sig. Hon kom till Vännerna när föreningen bara var helt ung. Hon var vid sin bortgång 83 år och fylld av livsglädje när hon drabbades av flera olyckor i följd. För att underlätta för Ulla förlades flera styrelsemöten under hösten och vintern 2018 till hennes hem. Som varande en socialt utåtriktad person fortsatte hon i sin vanliga stil med regelbundna luncher och kaffestunder för mängder av vänner. Ulla var mycket musikalisk och det var hennes avsikt att inleda studier på Musikhögskolan i Göteborg. Hon vann en ungdomstävling vid pianot på Skansen i 20-årsåldern. Mer av en tillfällighet än av grundlig planering kom hon att studera medicin och här kom hon sedermera att inrikta sig på psykiatri, så småningom som överläkare. På fritiden var hon flera gånger reseledare när ungdomsorkestern Göta Lejon turnerade utomlands. Hon var under decennier den ständigt närvarande vid Vännernas träffar och ihågkommen inte minst för sitt eminenta hembakade bröd. Ulla sörjes av alla som mötte henne. Nu sköter hennes efterträdare i styrelsen, Mona Lundqvist, hennes omfattande sysslor. Ulla Thelander jordfästes i Askims kyrka den 13 september, där många samlats.

Vi har dessutom anledning sörja förre lagmannen i kammarrätten, Gunnar Dyhre, 81, som avled i augusti. Han har de senaste två åren varit inbjuden ordförande vid våra årsmöten i mars, och vi minns hans knivskarpa, korrekta och humoristiska sätt att leda våra förhandlingar.

En glädjande nyhet mitt i allt detta är att vår resa till Hamburg och Elbphilharmonie i februari 2020 omedelbart fulltecknades, bara inom ett par timmar. En restlista är upprättad.

Första Vänträffen äger som tidigare meddelats rum måndag 23 september, men Jan Alm (som sitter på podiet i full repetition) ersätts av författaren och recensenten Magnus Haglund som både pratar om sin nya bok om Stenhammar och om Carl Nielsen. Välkomna kl 19 till Viktor Rydbergssalen.

100 kr för kvällen med kaffe/te och liten kaka.
Swisha gärna – SWISH: 123 683 72 49

Återstående programpunkter i höst:

Lördag den 5 oktober kl 11.00 (smörgås serveras från kl 10.30) – FIKA-stråket. 
OBS! Konserthuset är kontantfritt – boka gärna biljett här!

Måndag den 21 oktober – repetition under Rouvali.  Insläpp 09.45 vid Stora entrén.

Torsdag den 24 oktober tillkännages årets stipendier under konserten som leds av chefdirigenten.

Lördag den 16 november kl 11.00 (smörgås serveras från kl 10.30) – ännu ett FIKA-stråk.

Måndag den 2 december – repetition under Christoph Eschenbach.  Insläpp 09.45 vid Stora entrén.

Måndag den 9 december kl 19.00– Vänträff med nyanställde cellisten Antonio Hallongren.

Lördag den 14 december kl 11.00 (smörgås serveras från kl 10.30) – ännu ett FIKA-stråk.

Vad gäller lunch under repetitionerna gäller i fortsättningen att det serveras i mån av tillgång då det visat sig för komplicerat att förbeställa och sedan kontrollera detta. För övrigt gäller att Vännerna väntar tills köande fått sin beskärda del.

Med hösthälsning
Peter Schéle
Ordförande Göteborgs Symfonikers Vänner
031-82 80 78

PS Min gamle teckningslärare i Sundsvall 1958-61,
Kjell Lönnå, kommer med en av sina körer till stan. Lördag den 21 september sjunger de i Annedalskyrkan klockan 15.00. DS